- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1927. Södermanland /
326

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Svenska turistföreningens fältverksamhet år 1926 av N. F—g

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

SVENSKA TURISTFÖRENINGENS FÄLTVERKSAMHET
ÅR 1926.

Liksom år 1925 har även det sist förflutna året karaktäriserats av en livlig verksamhet ute i fältet. En utförlig redogörelse för årets arbeten återfinnes i styrelsens års- och förvaltningsberättelse för år 1926. Av denna framgår, att omfattande reparations- och underhållsarbeten utförts vid många av föreningens turiststationer och stugor.

Turistföreningen har emellertid även igångsatt en del viktiga nybyggnadsarbeten. De största av dessa äro tvenne turiststationer, den ena i Tärna i Västerbottensfjällen och den andra i Kvikkjokk i Norrbottensfjällen. Den förstnämnda är avsedd att tagas i bruk omkring den 1 juli i sommar, då däremot Kvikkjokksstationen enligt byggnadsplanen blir färdig först under sommaren 1928. På sydsluttningen av Laxfjället, strax öster om prästgården i Tärnaby och i en för norrländska förhållanden yppig vegetation, timras nu varv för varv den nya turiststationen. Den uppföres i västerbottnisk byggnadsstil i två våningar med dagligrum och matsal samt ett par gästrum på nedre botten. I övre våningen inrymmas sju sovrum. Turiststationen kommer att kunna ta emot ett 30-tal gäster. Från terrassen har man en härlig utsikt över sjön Gäutajaure och fjällen däromkring.

Av stor turistisk betydelse blir även Sitasjaurestugan, vilken är under uppförande vid Sitasj aures södra ända, ett par mil från norska gränsen. Sitasj aurestugan bygges efter den typ, som turistföreningen numera använder för sina fjällstugor, med två rum; det ena har fyra, det andra sex britsar. Det förstnämnda hålles alltid öppet, det senare är däremot låst, men nycklar komma att förvaras på de platser såväl i Norge som i Sverige, vilka kanna tänkas som utgångspunkter för färder till denna stuga. Då stugan ligger i en fullständig ödemark, har det varit förenat med stora svårigheter att dit upptransportera virke och annat material.

RITSIMJOKK-KÅTAN, UPPFÖRD 1926



<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:04:42 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1927/0372.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free