- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1927. Södermanland /
327

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Svenska turistföreningens fältverksamhet år 1926 av N. F—g

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)



Emellertid blir stugan färdig till instundande sommar och kommer då att utgöra en viktig replipunkt på den s. k. Sitasjaureleden, som sträcker sig från Ritsimjokk vid Stora Lule älv till Sitasjaure och vidare över denna sjö ned till Skjombotn (Sörskjomen) i Norge.

LÄGER VID SITASJAURE. DEN S. K. SITASJAUREIÆDEN STRÄCKER SIG FRÅN ST. LULE ÄLV FÖRBI SITASJAURE TILL SKJOMBOTN I NORGE.

Vid Ritsimjokk har uppförts en kåta jämte bod. I den sistnämnda, vilken hålles låst, förvaras sängkläder m. m. Nycklar till denna kunna mot avgift lånas på samma sätt som nycklar till turistföreningens stugor. Mellan denna plats och Sitasjaure har en stig blivit omsorgsfullt rösad, varjämte tvenne präktiga roddbåtar, av vilka en även är försedd med utombordsmotor, möjliggöra en lätt färd över den mer än tre mil långa sjön.

På flera andra ställen i Norrbottensfjällen har turistföreningen låtit rosa ett antal leder. Av särskilt intresse torde det vägarbete vara, som utförts av scouter på sträckan Abisko-Kebnekaise-Vakkotavare och som skildras på annat ställe i denna årsskrift. I detta sammanhang kan nämnas, att på den nyssnämnda leden en ny kåta är under uppförande vid Alesjaure bredvid den gamla, som skall rivas. Tillkomsten av ett par leder från Abisko turiststation till Björklidens station, dels över Njuljatoppen, dels utmed den gamla materialvägen, kommer säkerligen att hälsas med tillfredsställelse.

Även i Jämtlandsfjällen har en livlig verksamhet rått. Vid Sylfjällets turiststation ha en del ändrings- och tillbyggnadsarbeten företagits. Bl. a. har ett serveringsrum inretts mellan köket och matsalen-sällskapsrummet. Arbeten pågå med inledande av vatten- och avloppsledning. Vid de flesta övriga av turistföreningens stugor i Jämtland ha en del smärre reparationsarbeten utförts.

Omfattande stigrösningar ha ägt rum i dessa fjälltrakter, där lantmätare Th. Strömer visat sitt intresse för turistföreningens verksamhet genom att utan ersättning komplettera de av honom sommaren 1925 rekognoscerade och då provisoriskt röslagda lederna från Sylfjällets turiststation över den nya Gåsenstugan och Stensdalsstugan till Vålådalens turiststation.



<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:04:42 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1927/0373.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free