- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1931. Härjedalen /
348

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Årsberättelse för 1930

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

praktiskt taget hela året. Det är att hoppas, att denna anordning skall visa sig lycklig, och att det skall bli möjligt för arrendatorerna att driva rörelsen vid denna station till gästernas fulla belåtenhet.

Den i föregående årsberättelse omnämnda Anarisstugan på leden mellan Bydalen och Vålådalens turiststation har under året blivit färdig och tagits i bruk. Invigningen ägde rum midsommaraftonen i närvaro förutom av representanter för föreningen av bl. a. donator, fru Olga Freese, Stockholm, vilken tagit initiativet till denna anläggning, samt länsnotarien Ernst Fontell, Östersund.

På samma färdled har föreningen inköpt en torvkåta vid Stalovielle omkring 15 km från Vålådalens turiststation. Även denna kåta torde, särskilt vintertid, komma att bli en god replipunkt på denna led.

Föreningen har lämnat sin medverkan till åstadkommande av bättre vägförbindelse mellan Undersåker och Vålådalen genom att för en tid av två år ställa ett belopp av 30 000 kr. räntefritt till Undersåkers tingslags vägdistrikts förfogande i och för uppförande av en landsvägsbro över Storån att ersätta den av högflod spolierade äldre bron.

Från Vålådalens turiststation har påbörjats utmärkning av leder till föreningens stugor i Lunndörren, Stensdalen och på Vålåvalen. Dessa beräknas bliva färdiga innevarande vinter.

I föreningens turiststation vid Arådalen har sovstugan ombonats för att göra stationen bättre beboelig vintertid. Målningen av de skilda byggnaderna vid denna station har även väsentligt bättrats, varjämte flera smärre reparationer utförts.

Arbetet på den i föregående årsberättelse omnämnda prismastugan på Sipmegenäset i nordligaste delen av Frostvikens socken i Jämtland har fortskridit så långt, att stugan kan bli färdig under år 1931.

I Jämtlands län har föreningen vidare på leden mellan Fjällnäs och sjön Rogen i sydvästra Härjedalen låtit uppföra en kåta med bod, Skedbrokåtan. Den har erhållit ett utomordentligt vackert läge i ett gammalt lappläger på näset mellan Skedbrosjön och Rödsjön.

I Norrbottens fjälltrakter ha flera åtgärder planerats eller redan vidtagits. Främst torde här nämnas, att utredningen rörande modärnisering av Abisko turiststation fortfarande pågår. På grund av frågans stora omfattning torde dess lösning komma att ta avsevärd tid i anspråk.

För att undvika de dyra transporterna till och från det omkr. 9 km från Abisko turiststation om sommaren anordnade tältlägret har föreningen i detta läger låtit uppföra en förvaringsbod.

Styrelsen har under året beslutat uppföra en ny stuga av föreningens vanliga tvårumstyp vid jökeln i Kårsavagge. Arbetena på denna anläggning igångsättas så snart som möjligt under år 1931. Stugan beräknas bli färdig under år 1932.

Den tredje av de i föregående årsberättelse omnämnda prismastugorna på leden Abisko—Vakkotavare har under året blivit färdig. Den har förlagts till skärningen av Räitavagge och Tjäktjavagge samt har fått namnet Sälkastugan. Då den är belägen endast ett fåtal kilometer söder om Tjäktjakåtan, fyller den sistnämnda ej längre något behov, varför denna kåta kommer att rivas.

För att undvika olägenheterna av att föreningens roddbåtar i Abiskojaure sällan få ligga till hands på sina platser har med vederbörligt tillstånd en bro uppförts över Kamajokk vid Abiskojaurestugan.

Sedan länge har frågan om uppförande av ett turisthärbärge i Aktse på leden mellan Saltoluokta och Kvikkjokks turiststationer varit aktuell. På grund av flera omständigheter ha emellertid dessa planer ej tidigare kunnat realiseras. Nu har emellertid styrelsen gått i författning om att

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:05:53 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1931/0382.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free