- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
25

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Wilhelm Peterson-Berger: Utsikt över Jämtland. Ett Frösökåseri

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


9.
Och så blir det sommar. Ibland långsamt och motvilligt, ibland som ett skott, fast utan krutrök, bara med doft av färsk bladkåda, och utan knall, bara med sång av lärkor, vakor och skogsduvor. Juni på Frösön kan vara som en solskimrande dröm — jag har tillräckligt ofta skildrat den. Då hålla när och fjärran, förgrund och fond varandra i full jämvikt: man gläder sig åt vad man ser, den framvällande blomrikedomen, den speglande sjön och allt det vida därbortom i blånande grönt, blått och vitt — och längtar ingenstans. Till fjällen får man längta litet senare, då allt deras snövatten runnit ned i sjöar och älvar och vidder och vägar blivit gångbara, åar kunna vadas och myrar och myrspänger torkat.

10.
Det blir efter midsommar, helst kring mitten av juli, tidigast, och sen ända fram till slutet av augusti eller ännu ett par veckor. Då sitter man inte längre på Frösön och tittar på fjällen — när de inte försvinna i solrök — då beger man sig till dem och upplever dem som omedelbara urtidsverkligheter i nuet under det mångbesjungna vandringslivets ständigt nya livseggelser, primitiva mödor, ungdomligt natursvärmeri och högkulturella skönhetsbetraktelser. (De sistnämnda kan man knappast komma ifrån i en tid då de övermogna och överraffinerade skönandarna förneka skönhetens existens till och med som subjektiv reaktion. Men här hoppar jag över dem.)

11.
Nu frågar måhända någon av dem för vilka jag håller denna inledande föreläsning: Är det då alltid vackert väder på Frösön under vår- och sommarmånaderna? Försvinna fjällen bara i milt majregn eller i julisolrök?

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0031.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free