Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Hanna Rydh: 7 700 år av jämtländsk fornhistoria. Belysta århundraden och mörka årtusenden
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
Samtidiga och likartade framställningar finnas dock både öster och västerut, nämligen närmast i Norge och vid Onegasjön i Ryssland. Vi få ej heller bortse ifrån, att samma tankegång ligger bakom de sydskandinaviska hällristningarna från bronsåldern. Det är blott föremålet för magien som växlat. I stället för jaktdjuren är det markens gröda man åsyftar; solskivan, solbåten, den fruktbarhetsskänkande yxan utgöra där det huvudsakliga bildmaterialet.
Det är sannerligen mödan värt för intresserade turister att inrikta sina färder på ett eller annat besök vid en sådan hällristning eller hällmålning. Skulle man till äventyrs, vilket författaren har svårt att föreställa sig, bli besviken på fornminnet, så erbjuder naturen, åtminstone på flertalet av dessa platser, en så storartad ersättning, att man säkert skall glömma bort att beklaga sig. Lättast tillgänglig är väl hällristningen vid Glösa-bäcken i Alsens socken. En härlig färd längs den vackra Alsensjön, Åreskutans präktiga silhuett i bakgrunden, en kort men ganska kraftigt stigande promenad på gångstigen upp genom de karaktäristiskt lutande åkerfälten till ravinen, som Glösabäcken en gång ursinnigt karvat ut, och där dess i våra dagar mera beskedligt rinnande vatten porlar. Strax innan man når den gamla, nu gräsbevuxna landsväg, där Karl XIV Johan en gång färdades fram på väg till sin norska kröning, styr man ut på de terrassformigt belägna klipporna, som rymma hela tavlor med hornbärande älgar och renar. Också fiskelycka har stenåldersfolket försökt tillförsäkra sig genom avbildandet av ett fisknät.
Vistas man på någon av västra Jämtlands turistorter, ligger kanske ett besök vid Landverk invid sjön Ånn närmare tillhands. Man får då vara beredd att sommartiden ta sig ut i båt till själva fornminnesplatsen. Men det lönar mödan, ty dessa ristningar äro mycket vackert gjorda, och älgbilderna så ädelt formade, att en och annan besökare säkerligen kommer att avundas stenåldersristaren hans skicklighet.
Priset bland hällristningarna tar dock enligt mitt förmenande ristningarna vid Gärdesån i Offerdal. Landskapet är sublimt skönt. Den utsikt man har, innan man från bilvägen stiger ner mot ån, är ett strålande panorama över fjällvärlden. Åreskutan dominerar som alltid, men visar en annan sida än den som Åreturisten vant sig att se, Suljätten, den lustiga örnnäsan, sticker i vädret, och Gärdessjön speglar, när den årstiden är inne,
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>