- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
85

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Per Nilsson-Tannér: Västerkörare

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Bron har först i senare tid hedrats med konungsligt namn, den hette förr Skippsbrua, ty den väldiga stenpyramid, som ligger i brons grannskap, hade av legenden gjorts till kung Olavs strandade vikingaskepp. Här stanna säkerligen de flesta resenärer, antingen för att beundra den allvarligt storslagna naturen eller för att begå våghalsiga klättringsförsök i de lodrätt stupande bergväggarna och hämta hem den förnäma Saxifraga cotyledon, fjällbruden, vars gröna stela rosetter klänga sig fast i fuktiga sprickor; den är fredlös i detta landet och grymt eftersökt.

Men söker man de gamla forvägarna, måste man fortsätta vidare in genom ett landskap, som är vilt och storslaget, med forsar och branta slänter i oförfärade kurvor. Och så kommer man till det gamla Suul, en stor norsk bondgård, som en gång i tiden var anhalten för alla resenärer, där jämtarna hade eget stall, där alla de många, stora rummen oftast voro fulla av färdemän, där kungar på kröningsresa togo in för att få en bit mat eller en säng över natten, där triangeln mellan vägen och tunet kallades »Torri» (torget) och där man alltifrån vägens första tid fram till Martin Suuls, den förre gårdsmannens, dagar umgicks med forbönderna på ett gemytligt och kamratligt sätt.

Tätt förbi gården löper den nuvarande mellanriksvägen. Över gärdena går en gräsbevuxen vall. Det är Karl Johansvägen. På andra sidan älven lyser en grön ränna i granskogen. Det är den äldsta forvägen. Och över höjderna går den urgamla ridväg, där kung Olav drog fram och där de isländska skalderna Gunlaug Ormstunga och Skalde-Ravn jagade varandra genom natt och dag från havet mot fjällen för att som goda rivaler göra holmgång på Dinganäs om sagans fagra Helga. Norr om gården ligger »Tomtan» med sin Olavskälla och »Åkern», som Olavs krigsfolk för ettusen år sedan trampade ned till Suulbonden Torger Flekks förtret. Men den undergörande kungen lät ny gröda växa upp på en vecka, och åkern bar sedan den bästa säd.

Alla vägar ha gått förbi Suul — Suul låg i brännpunkten både för formännen och de isländska skalderna! När jag såg de gamla, gräsbevuxna vägarna som här mötas anade jag det, när jag drog mig till minnes alla gamla formäns historier om den gården, visste jag det ännu bättre.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0091.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free