- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
96

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Torsten Boberg: I odlingens utmarker

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Torsten Boberg:

I ODLINGENS UTMARKER


Bebyggelse och förvärvsliv i Jämtlands fjälltrakter ha i hög grad sin prägel av det omgivande landskapet. Ju närmare de öppna, vindhårda vidderna odlaren trängt med hus och hygge, dess mer undergivet och hörsamt har han måst foga sig efter naturens påbud och anvisningar — dess djupare huka sig hans stugor mot vädren, dess oansenligare äro hans tegar, där de stupa mot solen i backsluttningarna mellan froststråken. Häruppe vid fjällkanten är naturen mycket stor och människan mycket liten. Den sistnämndas beroendeställning till den förra har ej nämnvärt rubbats sedan den tiden, då man lät svedjeeldarna bana väg åt betet i vildskogen. De pendlingar, som efteråt yppat sig i det gamla motsatsförhållandet: människan—fjällnaturen, ha mest varit rörelser på ytan. I djupet är urtillståndet kvar.

Och ändå har under de sista decennierna fjällbornas levnadsförhållanden i många trakter så till den grad förändrats, att det torde kunna ifrågasättas, om en så hastig och genomgripande omvälvning på något annat håll gått fram över svensk allmoges arbetsliv. Där man ännu för ganska kort tid sedan i allt väsentligt var hänvisad till naturahushållning, där det spanns, vävdes, snickrades, smiddes, skräddades, garvades och skomakrades, allt i samma gård, ja, inom samma familj, där har man nu fått nya möjligheter att på ett lättsamt sätt utifrån fylla de allra flesta livsbehoven.

Ytterst är denna omvälvning en följd av vägnätets utbyggande och motorismens våldsamma genombrott. Ödebygdsvägarna slingra sig nu upp till avstråk, där den fåtaliga befolkningen väl aldrig kunnat drömma om att någonsin nås av sådana förbindelsemedel. Fjällbygden i gemen har med ens flyttats helt nära det övriga Sverige. En vägsträcka, som man förr ej gärna kunnat färdas på kortare tid än tre, fyra dagar, tillryggalägges nu i de flesta fall på lika många timmar. Vad detta innebär för fjällbefolkningen är uppenbart.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0102.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free