- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
120

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Torsten Boberg: I odlingens utmarker

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Från början var det väl främst fisket och jakten, som lockade folk hit. Men här fanns god jord, och frostläntheten var det ej så farligt med — de stora djupa sjöarna höllo sommarvärmen kvar länge om hösten. Därför stannade en och annan fångstman för alltid vid de vida vattnen längst uppe i Kalls utmarker. Där ligga nu de små gårdarna med sina oftast rödmålade hus instuckna här och var i det eljest ödsliga landskapet.

Nog är Falu rödfärg en fröjd för ögat i sådan omgivning! Men det finns en väggarnas silvergrå glans, ett ålderns och vädrens särmärke — man möter det både här och flerstädes i fjälltrakterna — som är för mer än rödfärgen. Och det finns en mustig kulör, som solen bränt in i stockvirket. Den kan vara mörkbrun som vattblandat snus, men den kan även vara så svart, att den kommer främlingen att omedvetet vidga näsborrarna för att vädra brandröken från en eldsvåda. När den tonen är djupbränd och riktigt äkta, är den förnämare än all påmålning.

På nordsidan om sjön Anjan ligger bl. a. Baksjönäsets by om sex grannar; fem av dessa äro kronans arrendatorer. Intill den stora sjön Torrön finnas ett tiotal jordbrukslägenheter, varibland den förhållandevis stora egendomen Hoberg.

Häruppe är vattnet allfarväg. Från Björkedet, norr om Torrön, Sveriges yttersta gård åt detta håll, är 3½ mil över sjöarna till närmaste landsväg och sedan ytterligare 8½ mil till närmaste järnvägsstation, Järpen.

Kall och Frostviken äro, mer än andra delar av provinsen, de stora avståndens land. Mellan bebyggelseområdena i de båda nämnda socknarna går också en ganska lätt skönjbar »kulturgräns». I vissa detaljer av fjällbefolkningens hushållning gestaltar sig arbetslivet något olika redan på ömse sidor om den skiljemur, Sösjö- och Oldfjallen bilda mellan Kall och Hotagen. Främlingen märker detta bl. a. därav, att all ostkokning i trakterna norr och öster om de nämnda fjällen merendels sker i »sommarstugorna», varför de vid fjällgårdarna i Kall, Åre och Undersåker så vanliga kokhusen, »skålarna», ej förekomma.

Trakten närmast öster om riksgränsen, mellan Hotagens och de översta Ströms vattnens stora dalfören, hör till Nordjämtlands mest avskilda. Här finns på hela den stora vidden endast få bebodda ställen, och ingen vare sig lands- eller vattenväg anknyter dem till yttervärlden. All samfärdsel sker under den snöfria årstiden till fots eller, undantagsvis, på hästryggen.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 12:42:27 2022 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/stf/1934/0126.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free