Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Th. Lange: Några jämtlandsorkidéer
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
Th. Lange:
NÅGRA JÄMTLANDSORKIDÉER
På Jämtlands mark mötas några av vår floras skönaste och märkligaste medlemmar. Det är fyra orkidéer, nornan, en högnordisk barrskogsört, som i detta landskap har sina sydligaste växtplatser i vårt land, gökskon och skogsfrun, som förekomma flerstädes i Sverige men just i Jämtland äga en av sina förnämsta hållpunkter, och slutligen brunkullan, som har sin huvudsakliga förekomst i Jämtland och utvalts till dess landskapsblomma.
Sedan Svenska turistföreningen beslutat att pryda sin årsskrift om Jämtland med bilder av dessa landskapets underbara blomster, kom det på min lott att välja den lämpliga tiden för fotograferingen och att därvid vara ciceron för vederbörande fotograf.
Från början stod det klart för mig, att nornan på grund av sin tidiga och skogsfrun på grund av sin sena blomning skulle erfordra var sin särskilda expedition; nornan fotograferades den 30 maj och skogsfrun den 11 augusti. Däremot kunde man hoppas, att de båda andra skulle kunna tagas samtidigt. Under normala år brukar gökskon hålla sig till de sista dagarna i juni, då i regel även brunkullan är färdig. Men som bekant utmärkte sig väderleken under större delen av juni förra året för en nästan tropisk värme och intensiv torka. Juniväxterna framdrevos därför med rekordartad hastighet, och blomningstiden förkortades högst väsentligt. Redan i månadens andra vecka stod gökskon i sin högsta blomning. Brunkullan åter, ehuru även den före sin tid, beräknades blomma först efter ett par veckor. Jag vågade därför ej vänta, utan den andra expeditionen ägde rum den 13 juni, följd av den tredje den 28 i samma månad.
För den, som aldrig försökt sig på fotografering av växter i naturen, var det en verklig överraskning att erfara, vilka noggranna förberedelser som tarvades och vilka små förtretlig-heter som kunde uppstå för fotografen. Först gällde det att på de av mig i förväg undersökta och utvalda växtplatserna uppsöka de lämpliga exemplaren, vilket ej alltid var det lättaste, ty än stod växten för lågt, än för högt, än i för djup skugga
och än passade ej fonden.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>