- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
179

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Th. Lange: Några jämtlandsorkidéer

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Med dessa ord presenterar professor O. Swartz år 1819 i 8:de bandet av Svensk Botanik bilden av nornan. Sedan han bl. a. meddelat, att växten är känd från Kemi i Finland, fortsätter han: »Som en prydnad för detta verk är den emedlertid här intagen, ehuru dess bekanta växtort numera omfattas af en annan gräns, men vi hysa föga tvifvel om, att den också skall någon gång finnas inom vår egen». Det skulle ej heller dröja länge, innan professor Swartz’ förhoppning uppfylldes. Redan 1831 meddelas i andra upplagan av Wahlenbergs Flora Suecica, att växten upptäckts vid Umeå, som alltså är den första säkert kända svenska växtlokalen. Sedan dess har den påträffats på många ställen i landets nordliga hälft och är nu känd på ett hundratal lokaler från Torne lappmark ned till Jämtland.

Nornan är onekligen en av vår floras skönaste och märkligaste orkidéer. Ehuru den är av utpräglat nordlig utbredning, tillhör den en orkidégrupp, vars övriga medlemmar företrädesvis höra hemma i de varma länderna. »Liksom Kalypso fordomdags fick i ensamhet tråna efter sina systrar, de gudomliga nymferna, likaså lever i höga norden hennes namne, knoppas och förbleknar, utan att någonsin få skåda sina sköna fränder, som ha sitt hem i sydligare och sällare nejder.»

Den ensamma, jämförelsevis stora, svagt vaniljdoftande blomman med klart rosenröda kalkblad och en egendomlig toffelliknande läpp, som vid basen är brunstrimmig och försedd med trenne gulbruna hårtofsar, gör en effekt i den eljest ofta dystra omgivningen, som är underbar. I Jämtland förekommer nornan på smärre områden i fuktig granskog, där jordmånen är särskilt bördig och skuggan ej alltför djup. Den hör till landskapets vårblommor och framkommer så snart kälen gått ur marken samt börjar i regel sin blomning i senare hälften av maj. Imitten av juni är den redan nedvissnad. Den är här ytterst sällsynt och endast funnen på ett par lokaler, den ena i silurområdet, den andra i urbergsområdet. Sannolikt torde man dock, framför allt i socknarna i östra Jämtland, ha utsikt att kunna uppspana den på flera ställen.

Nornans utbredningsområde sträcker sig över Östersjöprovinserna, Finland, norra Ryssland, norra Asien och norra Amerika.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 12:42:27 2022 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/stf/1934/0185.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free