Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Th. Lange: Några jämtlandsorkidéer
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
GÖKSKON (CYPRIPEDIUM CALCEOLUS).
Gökskon eller, som den även kallas, guckuskon förekommer här och var inom landskapet från Alanäs i norr till Ratan i söder och från Åre i väster till Fors i öster. Särskilt i silur-områdets kalkkärr, där den huvudsakligen påträffas i tuvig och snårig buskmark, är den en ofta återkommande karaktärsväxt. Ej sällan förekommer den rätt rikligt, och ett tjugotal blommande gökskor är en syn, som ovillkorligen etsar sig in i minnet. Färgkontrasten mellan den gula, uppblåsta läppen och de brunröda, småningom korkskruvslikt vridna kalkbladen är av ypperlig verkan.
Oftast sitter blomman ensam; ibland förekomma dock två tillsammans och ytterst sällan på särskilt kraftiga individ tre blommor på samma stjälk. I fråga om blomningen är växten synnerligen nyckfull. Ena året frambringar så gott som vartenda individ på en lokal blommor, det andra utvecklas endast blad, och blott enstaka blommande plantor stå att upptäcka.
Gökskons ståtliga utseende har lockat många till kulturförsök genom inplantering i trädgårdstäppor eller blomkrukor. Nästan undantagslöst blir dock resultatet ytterst klent. Efter att i bästa fall under några år ha fört ett tynande liv, ofta utan att blomma en enda gång, dö plantorna bort, och fröjden är slut. Orkidéodling är ett alltför kinkigt och krävande arbete för att lyckas för dem, som ej ha en aning om orkidéernas anspråk på noggrann och sakkunnig skötsel. För en del år sedan torgfördes i Östersund massor av gökskobuketter, men genom enskild påtryckning stävjades detta ofog, och under de senaste åren har naturvännen besparats den beklämmande synen av halvvissna gökskor på Östersunds torg. I Fors socken är växten fridlyst.
Gökskon förekommer sparsamt i nästan alla våra landskap utom de sydligaste och dessutom i övriga Skandinavien, Finland, Nord- och Mellaneuropa, Balkan, Kaukasusländerna och Sibirien.
SKOGSFRUN (EPIPOGIUM APHYLLUM).
Denna intressanta orkidé, som alltsedan den år 1816 av Elias Fries inregistrerades såsom medborgare i den svenska floran, satt folkfantasien i rörelse och även av fackbotanister begåvats med en gloria av sällsynthet och mystik, har i Sverige sitt mest koncentrerade utbredningsområde i Jämtland.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>