- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
199

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Carl-Julius Anrick: Till Jämtland

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

nu kunna genomföras fortare eller sträckas ut längre i omgivningarna sedan landsvägsschäsen utbytts mot bilen, ja kanske till och med mot en flygmaskin. Det är bara 30 minuter till Sylarna och 20 minuter tillbaka, för även flyget har känning av nedförsbacken.

Åredalen är för yttervärlden namnet på vad ortskunnig sakkunskap vet att skilja i flera sockendelar av Indalsälvens dalgång. Namnet på den mest bekanta orten ger sitt namn åt ett vidare begrepp. Dit höra stationsorterna Hålland, Undersåker, Björnänge, Åre och Duved.

För Jämtlands reseliv är Åre-Underåkerdalen det stora centret. Dess anläggningar svara mot mer än en tredjedel av allt vad landskapet har, en koncentration som är förståelig endast mot bakgrunden av järnvägens ofantliga betydelse. Hit kommer man nu från Stockholm »på ingen tid alls» som en entusiastisk stockholmare uttryckte sig. Det är nattresans fördelar. Den semestrande tycker sig inte förlora något av ledig fritid under nattresorna fram och tillbaka, alla dagarna bli ograverade på vilo- eller sportorten.

Det friluftsliv som består i vandrande eller skidlöpning, den entusiasm som gäller själva fjället och dess friska färdeliv har av naturliga skäl också fått en lysande utveckling i Jämtland.

Håller man sig till banan är Storlien härvid den främsta orten. Icke utan möda knogar tåget upp mot kanten av skogsgränsen, en sensation som svensken i sitt land annars kan få uppleva endast uppe i Lappland. På 600 meters höjd ligger Storlien. Där ovan brer sig fjället.

Storliens första berömmelses period hänger samman med en svensk läkares insatser här uppe, enköpingsdoktorn Ernst Westerlund. Genom honom vann Storlien namn om sig som en för hälsan nyttig sommarort. Och man kan säga att det var han som där skapade svensk fjällterapi. Storlien blev också utgångspunkt för vandringar i fjället men ställdes vid 1900-talets början som sådan kanske i skuggan av Enafors, där vandringsleden till Sylarna utgick.

Storliens andra berömmelses tid kom i skidans tecken. De som älskade skidlöpning fann i Storlien utgångspunkten. Här samlades tidigt de som vi nu beundra sora veteranerna. Det är en plats med utflyktsmöjligheter så många man kan begära, roliga turer allt efter kunnighet och krafter, olika åldrar och skicklighet. Storlien lockar icke med högfjället, där är icke

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0205.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free