- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
242

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Gunnar Nyström: Med turistföreningens premiegymnasister till Sylarna sommaren 1933

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Gunnar Nyström:

MED TURISTFÖRENINGENS PREMIEGYMNASISTER TILL SYLARNA SOMMAREN 1933

Göteborg och Norrköping får plats i lappkåtan, där ä’ bara 10 förut. — Kan någon låna mej litet salicyltalg? — Be Härnösand, som håller på att skötas för sitt skoskav! — Umeå och Kalmar hjälper till med tälten. — Så låter det vid Storulvåstugan på kvällen den 2 juli. Det är turistföreningens premiegymnasister, som gjort halt här för sitt första nattläger under fjällturen. En utmärkt idé: som skolpremium har Svenska turistföreningen till 33 pojkar och 19 flickor, En från vart och ett av 52 läroverk i alla delar av Sverige, lämnat fri resa från hemorten till Enafors och tillbaka samt fri vistelse under en vecka vid Sylstationen, pojkarna först och omedelbart därefter flickorna.

En veckas friluftsliv med massor av nya intryck — det är ett premium som heter duga. Naturvetaren, som förut inte varit i fjällen, Ser sig plötsligt försatt till ett eldorado, och idrottsmännen fröjdas över att få sträcka ut på dagslånga marscher och att klättra i fjällstupen.

Man hade samlats i Enafors vid middagstiden och därefter med motorbåt och en extra med bänkar inredd pråm på släp färdats på den vackra, slingrande Enan till Handöl. Här hade man besett det lilla kapellet och monumentet över de 600 karoliner ur den Armfeltska dödsbrigaden, som fått sin grav i den lilla ödemarksbyn. Täljstensbrotten hade beskådats och de vackra Handölsfallen beundrats.

Stämningen är så här i förstone litet reserverad. Inga känna varandra förut. Men det lättar snart. Man bryr sig inte om vad kamraterna heta. Det är enklast att kalla varandra med skolstadens namn.

Och så bryter pojkskaran upp från Handöl med packade ryggsäckar och marscherar den 1 1/2 mil långa vägen upp till Storulvåstugan, med mjölkrast vid Dalsvallens fäbodar, en underbart vacker plats i björkskogen utmed Handölan, under det filtar och tält med klövjehäst föras till målet för första dagens vandring.

Pojkarna ha en härlig dag. Botanisterna äro i ivrig verksamhet och fylkas kring den medföljande botanikläraren, som ideligen låter dem göra nya fynd. »Vänersborg» är lavspecialist och far som en hackspett från den ena fjällbjörkstammen till den andra och knackar fina saker från stenarna och har redan första dagen fått 30 nya arter i sin påse. »Örebro» har sitt största intresse i fågelvärlden och gör långa strövtåg på egen hand.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0248.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free