- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
251

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Nils Färnström: Sportfiske i Jämtland

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Nils Färnström:

SPORTFISKE I JÄMTLAND

Jämtland är troligen det första landskap i Sverige, där fiske började bedrivas som sport. Av de första engelska turisterna, som besökte Jämtland, voro flera intresserade av sportfiske och efter deras upptäckt av de utomordentliga fiskemöjlighetérna dröjde det inte länge innan den ene engelske sportfiskaren efter den andre kom resande dit upp och de första flugrullarna blandade sina knarriga stämmor med forsbruset, när de jämtländska storöringarna rusade runt i höljorna för att bli kvitt de nya brokiga flugorna, som fastnat i deras gap.

Under denna engelsmännens tid måste fisktillgången ha varit enorm. Ingen industri förstörde vattnen och i de flesta älvar och sjöar fiskades mycket litet. Då vandrade ännu Storsjöns vilda storöring ostörd upp i Indalsälven och de många smååarna för att förrätta sin lek och gamla vördnadsvärda gråharrar lögade sig i alla de tusen selen och forsarna.

De av engelsmännen införda fiskemetoderna började så småningom praktiseras även av svenska fiskare och under de senaste åren har sportfisket blivit i hög grad uppskattat; det bedrives f. n. i stor utsträckning över hela landet. Centrum för detta sportfiske är fortfarande Jämtland, även om förhållandena under senare år avsevärt förändrats.

Jämtland av i dag är ej längre de obegränsade sportfiskemöjligheternas land. Den nya tiden har farit hårt fram med de gamla fiskevattnen. Industrien, timmerflottningen, anläggandet av nya vägar och ett ohejdat rovfiske har gjort att fisket i en del vatten totalt spolierats och i andra gradvis försämrats. Till följd härav har fiskerättsförhållandena blivit helt andra nu än för 50 år sedan, då vem som helst fiskade var som helst. Om en turist nu vill rekreera sig med litet mete i en jämtländsk fors, måste han noga förvissa sig om tillstånd att fiska. Det fria fiskets tid är förbi. Efter vandaliseringen och förintelsen av en mängd goda fiskevatten har man sent omsider börjat inse vilka värden, som äro på väg att förstöras; man söker på allt sätt skydda de vatten, där det ännu finns gott om fisk, och i andra utfiskade vatten strävar man att genom systematisk fiskodling reparera skadorna.

Numera existera alltså praktiskt taget inga »fria» fiskevatten i Jämtland. Turisten-sportfiskaren som reser upp måste därför, om han vill fiska i fjällvattnen ovan odlingsgränsen, i förväg söka tillstånd hos länsstyrelsen i Jämtlands län och, när det gäller övriga fiskevatten, på platsen underrätta sig om möjligheterna att erhålla tillstånd.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0257.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free