Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Lennart Björkquist: En rundvandring genom jämtarnas huvudstad
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
De olika teorierna om bildframställningens innebörd förbigår jag, då det skulle föra allt för långt att här referera dem. En annan betydelsefull sak är den i trapphallen upphängda Kinderåsbonaden, Sveriges äldsta målade allmogebonad. Den härrör från 1500-talet och framställer i starkt kyrkligt påverkad stil scener ur Kristi pinas historia.
Den egentliga textilavdelningen två trappor upp är museets stolthet och torde också kunna tåla jämförelse med de flesta dylika avdelningar vid andra svenska museer. Främst bör framhållas avdelningen för finn- eller dubbelvävar, vilken teknik ju är särskilt rikt företrädd i de bägge systerlandskap, som länsmuseet är avsett att representera. Och så få vi ej glömma sniljeflossans urtyp, hållen i gråbeige och svartbrunt med finurligt arrangerade skuggningar, vilka åstadkomma en reliefartad verkan.
Av möbler, i synnerhet skåp, finnas goda och förnämliga typserier alltifrån de plattskärningsornerade från 1600-talets slut och 1700-talets början intill de i ljusa och glada färger målade jämtskåpen från början av 1800-talet och de mera dunkelt och strängt hållna härjedalsskåpen från samma tid. Den förhistoriska avdelningen, som har sin tyngdpunkt i vikingatiden men även rymmer märkliga fynd från andra tider, liksom lappavdelningen med sin intressanta spåtrumma äro även värda ett besök. Och slutligen torde vi ej böra neka oss nöjet att beskåda den väldiga sax, vilken på sin tid konstruerades för att fånga det riksbekanta »Storsjöodjuret».
De bägge flyglarna upptas av kyrklig och profan konst. Kyrkavdelningens förnämsta attraktion har redan förut omnämnts, men ytterligare en hel del av intresse finnes här att anteckna. Bl. a. ha vi utomordentliga prov på den för Jämtland karakteristiska plattskär-ningsornamentiken, vars främste mästare Gregorius Rääf även finnes representerad. Konstavdelningen, som väl får anses som en av de förnämsta i landsorten, innehåller verk av svenska konstnärer, i huvudsak från 1-800-talets senare hälft och framåt. De flesta av senare tiders mera kända målare och skulptörer finnas här representerade.
Detta blev en kanske väl hastig tur genom museet, men tiden lider, och vi styra våra steg över museiplanen till det snett emot liggande Jamtli.
Fornbyn Jamtli, föreningen Heimbygdas friluftsmuseum, ligger omramad av ett stycke fager jämtlandsnatur på sluttningen ned emot Storsjön. Rakt västerut möter oss Frösöns kraftigt markerade bergsprofil men åt nordväst har man en vid och vacker utsikt inåt Ås och Indalsälvens utlopp med Offerdalsfjällen blånande längst i fjärran. På Jamtli ha samlats en rad byggnader från Jämtland och Härjedalen, goda exponenter för olika sidor av de bägge landskapens äldre allmogearkitektur. Gammal och grå med väderbitna väggar av mäktiga, kluvna timmerstockar ligger här Pilgrimsstugan i skygd av gran och björk. Den låga dörren för in till ett rum, där rökhålet i taket över den mitt på golvet belägna öppna härden sprider ett sparsamt ljus över de låga britsarna och det enkla bohaget. Stugan är av s. k. eldhustyp och antages tidigare ha utgjort härbärge för pilgrimer, måhända på väg till S:t Olof i Trondheim.
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>