- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
262

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Lennart Björkquist: En rundvandring genom jämtarnas huvudstad

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

På en av dess väggar läses årtalet 1424, vars äkthet dock ej är säkert styrkt. Att stugan i varje fall kan räkna sin ålder i sekler är otvivelaktigt.

I backen nedanför Pilgrimsstugan ligger Lillhärdalsgårdens mäktiga fyrkant, en träborg, sluten för alla obehöriga. I den långa, låga manbyggnaden med sina intressanta målningar och takkonstruktioner residerade en gång en i Lillhärdals sockens historia mycket bekant man, den myndige kronobefallningsmannen Kjel Herdell, efter vilken även byggnaden fått namnet Länsmansmon. Ett av löften har enligt traditionen före 1645 tjänstgjort som bostad för prästen i Elverum i Norge, när han en gång om året besökte annexförsamlingen Lillhärdal, en resa på 35—40 mil.

Lillhärdalsgården representerar Härjedalen. Exponenter för den jämtländska byggnadskulturen äro bl. a. Sikåsgården, Hackåsgården och tingshuset från Brunflo. Den förstnämnda är en ännu så länge endast påbörjad gårdsanläggning med manbyggnad och förmånsstuga, kombinerad med bod. Manbyggnaden är av vanlig parstugutyp med tvenne stora rum på gavlarna och en liten kammare bakom förstugan. Hackåsgården och tingshuset äro av en annan i Jämtland och Härjedalen vanligare typ, där parstugan utökats med en kammare på ena gaveln. Till denna typ hör f. ö. även Lillhärdalsgårdens manbyggnad. Särskilt tingshuset, vilket brukats som tingslokal i Gärde i Brunflo socken, bör uppmärksammas. Tingssalen med sina vägg- och takmålningar och sin pampiga dörr hör till det förnämligaste man kan få se i den vägen.

Men det lönar sig även att ta en titt på fornbyns övriga byggnader: kyrkstugan från Hammerdal, härbret från Handog i Lit med sin intressanta igentimrade svale och Gisselåsloftet, för att nu endast nämna några av de förnämsta. Sven Bobergs skulptur »Bondeståndet», till vilken den kände Per Bertilsson i Bydalen stått modell, har likaledes sin givna plats bland sevärdheterna. Och så är det måhända lämpligt att avsluta Jamtlibesöket på friluftsmuseets trivsamma restaurant, vilken icke blott har en del sevärt att bjuda utan även kan tillgodose mera materiella behov och där man i lugn och ro kan samla intrycken från denna rundvandring i jämtarnas huvudstad.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Oct 11 12:42:27 2022 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/stf/1934/0268.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free