- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1934. Jämtland /
266

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - E. W. Olson: Jämten. En folkpsykologisk skiss

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Sedan dess har mycket omskiftats i landskapet, även politiskt. Men en vaken nyfikenhet på det som rör sig i tiden utmärker också på detta område jämten. När exempelvis bondeförbundet tillkom, väckte det genast starkare intresse i Jämtland än på många andra håll.

Detta sinne för betydelsen »att följa med sin tid» har jämten emellertid också på andra områden. Affärsmän vittna om att det är lätt att få jämtarna att lägga sig till med tekniska nyheter. De relativt små odlade arealer, som varje jordbrukare däruppe besitter, hindrar honom icke från att vara up to date ifråga om maskiner. Bussens möjligheter insågs snabbt i detta vidsträckta, järnvägsfattiga land, och bussväsendet har hastigt nått en mycket hög utveckling i Jämtland, särskilt naturligtvis i den tätt befolkade Storsjöbygden och längs stråkvägarna åt norra och östra Jämtland.

I sitt vakna intresse för allt det nya, som rörde sig i tiden, höll jämten för några decennier sedan på att tappa bort sin egenart och sin kontakt med det förflutna. Intresserade krafter grepo emellertid in och på några år skedde en fullkomlig omsvängning; om man vill använda en paradox, så kunde man säga att jämten med sin friska aptit på nyheter med begärlighet kastade sig över sitt halvt förgätna framfarna. Folkdräkter skapades, icke av intet, men av fattiga rester, vad bygderna hade av värdefullt fornt ifråga om byggnader och lösöre tillvaratogs, och på några år hade man vid Östersund skapat ett Jämtlands eget Skansen av icke obetydliga mått. Jämten har också fortsatt på den inslagna vägen och föredömligt för de flesta andra provinser ordnat sin fornminnesvård.

Det turistcentrum Jämtland under senare år blivit, framförallt vintertid, har icke mycket inverkat på inbyggarna. Flertalet av jämtarna beröras icke av turisttrafiken, som ju koncentrerat sig efter linjer, där plogen icke går fram. Det föreligger sålunda ingen anledning att diskutera turistväsendets inflytande på folkkaraktären när det gäller Jämtland. Den som med någorlunda regelbundenhet söker följa jämtländskt kulturliv, har i själva verket ofta anledning att förvåna sig över hur föga inflytande jämtarna själva röna av det sport- och turistintresse främlingarna ägna deras hembygd. Jämten i Jämtland och turisten i Jämtland företräda liksom två världar, som icke ha mycken kontakt med varandra.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:06:50 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1934/0272.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free