- Project Runeberg -  Svenska Turistföreningens årsskrift / 1937. Västerbottens län /
264

(1886-1951)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sigurd Læstadius: Med forsbåt från fjäll till hav. En sommarfärd på Ume älv

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Sigurd Læstadius

I närheten av Bålforsen står Gammeltallen, ärrig, 400-årig. Dess krona vajade för årstidernas vindar redan före tillkomsten av all ordnad svensk bosättning i denna väldiga socken.

Betsele- och Fläskseleforsarna passeras utan missöden. Vi glida raskt på den vindlande älven. Där — rakt fram — stiga konturerna av Korpbergets skidbacke. En kyrkspira sticker fram ovan barrskogens mjuka våglinje, vi runda den gamla, öde kyrkholmen och angöra snart hamnen i Lycksele köping, som under ett par sekler utgjorde Ume lappmarkers betydelsefulla centrum.

Fullbelagda äro hotell och pensionat. Men jag får dela rum med min återbördade nasir, vars kameraglädje gör honom ostadig och flyktig.

Följande morgon sticka vi iväg under de parallellt dragna landsvägs- och järnvägsbroarna, slita och släpa båten över Hällforsens vågnötta och slipade hällar, vinka farväl åt skådelystna och gunga så på Tannsele böljor, vars strandkonturer skvallra om att vi passerat högsta marina gränsen.

En fiskare vittjar sina nät, en ovanlig syn ty de båtar vi hittills mött äro häpnadsväckande lätträknade. Några mil neråt selen blir det kaffepaus vid en bykgrytas eld på en silverglänsande sandstrand, där vi tillreda färsk sik i het sand — nasirens påhitt. Min fisk blev ej genomångad tillräckligt och rå färsk fisk är en av de få saker i matväg som min mage reagerar mot.

Fortfarande oändliga, vajande furuskogar i den alltmer vidgade landskapsbilden.

Begynnande strömdrag tyder snart på en närbelägen fors, den långa svåra Tuggenforsen, som i hela sin längd är ofarbar. Extra hjälp måste påkallas, alldenstund den där fiskmåltiden definitivt avkopplat mig från hårt arbete för dagens återstående timmar. Vi landa vid en ensamliggande utflyttning från Tuggensele. Men husfadern, vars styrka vi påräknat, hade för dagen dragit iväg de två milen upp till Lycksele för att höra ett politiskt föredrag. Och härmed har jag nöjet avliva varje antydning om politisk sömnaktighet hos älvdalens bebyggare.

De hemmavarande, en pojke och en flicka, erbjuda sitt bistånd, en yngling från kronotorpet snett emot värvas även för ändamålet och därmed är arbetsstyrkan fulltalig; båten dras av kraftiga och villiga armar över det besvärliga berget, där flottarfolkets
släpbana går fram, nu belamrad med otaliga färska vindfällen.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 22:08:00 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/stf/1937/0266.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free