- Project Runeberg -  Stockholm under medeltiden och Vasatiden /
32

(1897) [MARC] Author: Hans Hildebrand, Fredrik Lilljekvist, Gustaf Henrik Vilhelm Upmark, Fredrik Ulrik Wrangel
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - IV. Slottet

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Det gamla adelhuset, rikssalsbyggnaden, som tidigare var
försedt med trappgaflar, försågs å södra kortsidan med en ny
praktgafvel, säkerligen utförd under konung Johans tid efter
dennes eller Willem Boys planer. Platsen mellan de två
fönstren å denna sida upptogs af en stor tafla med rikt
ramverk, å hvilken lästes konungens devis: DEUS PROTECTOR
MEUS.

Öster om det gamla slottet låg smedjegården med
omgifvande byggnader. Källarvåningen begagnades i äldre tider
såsom fängelse för grofva förbrytare. I den öfre våningen låg
mellan smedjegården och lilla borggården en räcka af kungliga
rum, medan en annan med utsikt åt sjön och nedre
slottsträdgården sträckte sig utefter smedjegårdens s. sida mot nuv.
slottsbacken.

Slottets yngre byggnader grupperade sig kring den stora,
mot norr belägna borggården. Under äldre tider får man
föreställa sig denna liksom å Kalmar och Borgholm omgifven
af krenelerade ringmurar, mot hvilkas inre sida här och där
lägre oansenliga byggnader stödde sig, och som i hörnen hade
framspringande försvarsverk. Hufvudingången till denna
borggård var belägen i sydvästra hörnet i riktning från söder
mot norr. Man hade förut att passera den smala
»förborg», som sträckte sig utefter slottets västra sida mellan
denna och slottsgrafven. Öfver grafven ledde ursprungligen
en vindbrygga, som dock ersattes med en hvälfd bro, bevakad
af två förgyllda lejon, fram till yttre slottsporten, ursprungligen
anordnad af Gustaf Vasa och senare (1588) tillbyggd af
Johan III. Själfva porthuset torde väsentligen vara att anse
som ett verk af Paul Schütz och Gustaf Vasa, hvaremot
kolonnuppställningen, troligen påverkad från Kalmar, tillkommit

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri Feb 4 17:28:38 2022 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/sthlmmedel/0046.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free