- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
62

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Konung Christian

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

hafva haft något deremot, om ett äktenskap mellan herr Thorbern och hennes dotter kunnat åvägabringas.

Emellertid dog Dyveka helt plötsligt, och rykten uppkommo genast, att hon dött af förgiftade körsbär, som Thorbern Oxe skickat henne, och dennes skrifvare omtalade hemligen för konungen, att hans herre tillåtit sig stora friheter mot Dyveka i konungens eget rum. Konungen, som trodde dessa rykten, tillsporde Thorbern om saken, och denne svarade helt otvunget, att han sökt vinna Dyvekas kärlek, men icke lyckats. Christian uppflammade af vrede och anklagade Thorbern Oxe inför riksrådet för giftblandare och att hafva besmittat hans konungsliga säng. Riksrådet förklarade, att lagen icke utfäste något straff för tankar, och frikände den anklagade. Men denna dom retade ännu mer konungen. »Hade jag så många vänner i rådet, som Thorbern Oxe» – utbröt han – »hade der nog fallit en annan dom; men om Thorbern hade en hals så tjock som en tjur, så skall han dock mista den!» Han lät derpå nedsätta en domstol af 12 bönder från Seland, och då dessa förklarade, »att de icke dömde herr Thorbern, men att hans egna gerningar fördömde honom», lät konungen afrätta den förhatlige mannen, fastän hans mäktiga slägt och sjelfva drottningen fälde förböner för honom.

Presterne behandlades af Christian lika egenmäktigt och skoningslöst som adeln. Sjelfve Jöns Beldenacke hade måst sitta 3 år i fängelse, emedan han ej velat utbetala en summa af 80,000 gyllen, som konung Hans till följd af en genom biskopen med Lybeckarne uppgjord öfverenskommelse måst erlägga. Och den stora makt, som presterne besutto och som i Danmark varit af ett vida farligare inflytande än hos oss, det öfverdåd och det sedeförderf som inrotat sig hos dem – allt ville Christian bortrensa. Kyrkans beroende af Rom upphäfdes nästan helt och hållet genom inrättandet af en högsta domstol i Roskild, som skulle bestå af både andliga och verldsliga medlemmar och döma i både andliga och verldsliga saker utan vad till Rom. Det hade blifvit sed, att presterne icke lefde i deras socknar och stift, utan vistades i städerna eller vid hofvet, medan deras embeten sköttes af kapellaner och vikarier, och det hände till och med i slutet af 1400-talet, att en vigd biskop icke läste messan i sin stiftskyrka, förr än 14 år voro gångna på det följande århundradet.

Konung Christian utfärdade så väl mot detta som annat oskick stränga föreskrifter. Så väl presterne som klosterfolket skulle föregå med goda föredömen; biskoparne skulle på de stora högtidsdagarna sjelfve förrätta gudstjensten och kyrkoherdarne på landet bo i sina församlingar, så att icke själavården försummades och prestgårdarne ödelades. I utkastet till den lag, som sedermera pålystes, förbjöds äfven de andlige att köpa eller ärfva fastigheter och jordagods, »med mindre de ville efterkomma Pauli lärdom, som han skrifver i sin första epistel till Timotheus, hvarest han råder dem att taga en hustru och lefva i det heliga äkta ståndet, som deras förfäder hade gjort». Ingen fick antagas till prest, som icke hade studerat vid Köpenhamns universitet och aflagt

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0066.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free