- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
336

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Skymfen mot Nils Sture

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

som var Daniel Rantzow .... Vi hoppas der få ett godt byte; de fångne säga, att de der vele lemna en slagtning, och ha de allt sedan legat stilla der på Gullbergs äng. När grefve Per blir något starkare, vill han deran med fröjd. Vårt läger är halfannan mil ifrån dem vid en by heter Lerum. Intet annat synnerligen det jag kan skrifva.»

Men vi lemna dessa enskildheter, hvilka vi hafva anfört, dels emedan de bättre än något försätta oss in i tidsförhållandena, dels emedan de måste ega ett visst värde såsom rörande medlemmarne af en slägt, hvilken alltid skall vara svenska folket kär.

Man sysselsatte sig denna tid mycket med något som kallades astrologi eller stjernkunskap, men icke en stjernkunskap som motsvarade vår tids astronomi, hvilken är en vetenskap, utan en stjernkunskap, hvars mål var att utleta stjernornas hemliga krafter och deras inflytande på menniskan samt att på grund deraf kunna förutsäga kommande öden. Idkarne af denna konst kallades astrologer eller stjerntydare.

Konung Erik var på det högsta tillgifven denna konst och läste jemt i sina stjernor för att utspana sina framtida öden. I hans med prydlig hand skrifna dagbok för år 1566 finnes en mängd astrologiska anteckningar, hvilka visa, att han ofta i stjernorna läst om bröders afund. En annan varning, som stjernorna uppstälde för honom och som ännu djupare brände sig in i hans räddhågade hjerta, var den, att en man med ljust hår skulle störta honom frän tronen. Konungen tänkte dervid så väl på sin broder hertig Johan som på Nils Sture, ty båda hade de ljust hår, och båda hade de egenskaper som kunde göra dem farliga. Så länge hertigen satt i fängelse, är det emellertid klart, att konungens fruktan och misstankar icke hade något annat föremål att vända sig emot än Nils Sture.

Vi påminna oss, att Jakob Henriksson sköt skulden på denne för förlusten af slaget vid Axtorna. Nils Sture kallades sedan till konungen i Vadstena. Här erbjöd honom Göran Persson å konungens vägnar 200 gårdar och lofvade ytterligare 200 dertill, om herr Nils ville fullgöra det uppdrag, som nu lemnades honom af konungen. Det bestod uti att utkräfva böter af de bönder, hvilka icke fullgjort sin dagsverksskyldighet vid Varbergs slottsbyggnad, och att, om de ej betalte, bränna deras byar och härja deras fält. Vidare skulle herr Nils öfverrumpla de tyska ryttare som rymt och nedhugga dem. Nils Sture vägrade att åtaga sig dessa uppdrag, hvaraf konungens harm ökades. Men konungen kunde dölja sitt hjertas tankar, och vi funno Nils Sture bland befälhafvarne för Bohus under Nils Boije. Äfven här skyldes företagets misslyckande på Nils, ehuru vi af det föregående sett, att Nils Boije använde honom i företag, der det visst icke kommit i fråga, om han verkligen ansett den unge mannen som förrädare. Dermed står illa tillsammans Boijes yttrande, att Nils Sture uppförde sig hela tiden vid Bohus, som om han med flit velat afvända de svenska vapnens framgång, och kan liksom Hästeskos om mannens förräderi vid

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0346.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free