- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
383

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Fienderne på andra sidan Östersjön - Försvaret af Reval

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

detta gick så tyst, att ingen på slottet märkte något förr än om morgonen. När Carl Kursel vaknade, fann han sig fången med hela sin besättning. Clas Kursel blef afrättad i Reval, men Yxkull, Vitinghof och Henrik Kursel öfversändes till Sverige, der de dock på hertig Carls förbön fingo nåd. Några af de sammansvurne räddade sig med flykten.

Sålunda återfick Sverige Revals slott och behöll det sedan under krigets lopp, ehuru genom de ofantliga massor, som ryska czaren vräkte öfver så väl Estland som Lifland, Revals slott och stad stundom utgjorde det enda, som Sverige i denna trakt egde qvar. Att icke äfven denna stad gick förlorad berodde mycket på dess borgares mod och uppoffringar samt den kärlek, de hyste till Sverige. Redan från början fick det svenska väldet i Estland godt tal om sig, och Eriks förbud för adeln »att qvasta och stupa sina landbönder» var ibland de åtgärder, som mottogos med fröjd af alla, som hoppades på en ny sakernas ordning. Till att underhålla revalsboarnes förkärlek för Sverige bidrog äfven den bättre krigstukten bland det svenska krigsfolket, äfvensom förhoppningen att under svenskt välde i sin handel taga försteget framför både Riga och Narva.

Att försvara denna stad blef målet för Sveriges krigsförande under de första åren af detta krig med Ryssland, liksom man i allmänhet kan säga att under de första tio åren kriget från Sveriges sida var ett försvarskrig.

Vi må först taga försvaret af Reval under denna tid i betraktande.

Försvaret af Reval.


Om hösten 1570 kom den ryska lydkonungen Magnus med en här af 25,000 man mot Reval, under det att en lifländare Tisenhusen — en man, hvilken täflade med den ryska csaren i hårdhet och grymhet och som lät, enligt hvad presten Rüssow i Reval berättar, dränka sin syster i en säck, emedan hon ville gifta sig med en skrifvare — belägrade slottet Wittensten i södra delen af Estland. Detta slott försvarades af Herman Fleming och Hans Boije. I Reval förde Gabriel Oxenstierna öfverbefälet och under honom Carl Henriksson Horn, en tapper och behjertad ung man, som vid sin faders sida uppväxt i detta krig.

Magnus förde med sig ett stort antal kanoner, och dessa voro hans förnämsta vapen. Ty till stormning af ett fäste voro ryssarne lika olämplige, som de med fördel kunde användas till försvar af ett sådant. Han måste derför inskränka sig till stadens beskjutande och inspärrande, hvilket senare båtade föga, då tvänne svenska krigskepp inkommo i hamnen i slutet af September och förde med sig lifsmedel och alla förnödenheter, hvarförutom Carl Horn redan gjort ett lyckligt utfall, som kostat ryssarne flera döda. Väl skickade czaren

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0395.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free