- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
392

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Ny kyrkoordning

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Ett allvarligt uppsåt att hos presterskapet upprätthålla skick och ordning visa de artiklar, hvilka han utfärdade vid sin kröning 1569. Presternes drägt borde vara allvarlig och anständig; konungen ville icke hos dem lida lättsinnighet och öfverflöd, utan deras seder borde öfverensstämma med deras lära, och deras klädsel vara passande för embetet och personen. Drinkare oeh otuktige, de mot sina biskopar ohörsamme, de som genom oärliga medel vunnit befordran, de som otillbörligt sträfvade efter timligt förvärf, skulle afsättas, äktenskapsbrytare och mördare straffas till lifvet. Biskoparne borde noga pröfva dem som vigdes till prester, och ingen fick utan vitsord af biskop något konungsgäll. Biskoparne sjelfve fingo icke försumma att predika i domkyrkorna och att visitera församlingarna. Prestenkor fingo rätt att ärfva hälften i boet, och presternes utlagor skulle fördelas i förhållande till deras inkomster.

Den gamle erkebiskopen hoppades ock, att under denne konung ändtligen få utfärda den allmänna kyrkoordning, som skulle stadga den svenska kyrkans skick, så väl mot påfveläran som mot calvinismen. Det hade utgjort en hos honom länge närd önskan. Redan på gamle kung Gustafs tid hade han framlagt ett förslag till kyrkoordning, men dervid hade det stannat. Konung Erik hade i Arboga 1561 erinrat der församlade prester om nödvändigheten att öfverse kyrkobalken, men presterne hade svarat, att dertill fordrades »tid och stunder»; de fruktade nemligen då för en allt för stor påtryckning af calvinismen. Det är ock sannolikt, att den calvinist —Beurreus — som då hade konungens öra, hindrade honom att bekräfta det kyrkolagsförslag, som erkebiskopen till honom inlemnade två år derefter.

Sedan kom kriget med Danmark och Eriks sorgliga framfart mot Sveriges adel, och derunder låg denna fråga nere. Emellertid spreds i afskrifter det af erkebiskop Lars utarbetade förslaget till kyrkoordning, och nu under Johan utfärdades en befallning att det af biskoparne och andra kyrkans män skulle granskas och sedan af trycket utgifvas för att blifva gällande som rättesnöre i kyrkliga handlingar. Äfven konungen sjelf öfversåg denna kyrkoordning, och ehuru det icke är troligt, att han i densamma något ändrat, tycker man sig dock vid tanken på de följande förändringarna återfinna konungens hand i den vid slutet tillagda förklaringen, att ett och annat torde ännu saknas i denna kyrkoordning, hvilket sedan kunde tilläggas. Grunddraget i denna kyrkoordning är detsamma, som i hela den svenska kyrkoreformationen, att så vidt möjligt var undvika allt nytt, att pröfva enligt Guds uppenbarade ord alla läror, inrättningar och kyrkoseder samt bortlägga allt som icke öfverensstämde med detta ord, men behålla det öfriga.

Konungen och ännu mer erkebiskopen önskade, att denna kyrkoordning måtte på ett kyrkomöte blifva godkänd. Konungen utlyste ock ett sådant till Upsala sommaren 1572. Men der hade en svår eldsvåda på våren förstört domkyrkan och en del af staden, och i Stockholm härjade pesten, hvarföre konungen upplät åt erkebiskopen att

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0404.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free