- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
400

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Erik Stenbock och Malin Sture - Röda Boken (liturgien)

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

sina andra döttrar, guld, silfver, gångkläder, husgeråd och allt annat, »hvad det var mer, inte var det mindre».

Men svarta kläder fortfor Malin allt framgent att bära. Det pålade hon sig till straff för sitt samvetes skull. Först en gång när hon var bjuden till Gäddeholm, till sin svåger herr Thure och fru Sigrid, hvilka skulle hålla bröllop åt en amma, som ammat upp trenne deras barn, bar hon ett smycke, som hon fått af sin man. Fru Märta kom nemligen in, just som Malin var färdigklädd, och då hon fick se den svarta klädningen, sade hon: »Kära Malin, hvi går du alltid i svart?» Malin svarade med tårar: »Kära fru moder, det hafver varit min drägt, allt sedan jag kom ur min fru moders hus.» Då fattade fru Märta smycket, hvarvid hängde ett diamantkors af skönt och dyrbart arbete, och hängde det på Malin, sägande, att hon icke vidare skulle gå i sorgekläder. Malin ville sedan fästa diamantkorset på bruden, men fru Märta fäste det på hennes eget bröst, och efter den dagen började Malin få ett gladare utseende och kläda sig i ljusare färger samt bära guld och juveler.

Det var denna giftermålshandel, som var föremål för öfverläggningarna på det ofvannämnda Upsala möte, och blotta oron för en sådan förbindelse var så stor, att den uppgifves som förnämsta orsaken till mötet. Vi hafva anfört berättelsen i all sin utförlighet, emedan den tillika låter oss kasta en blick in i det enskilda lifvet och låter oss se, huru det tillgick på de stores gårdar, samt visar förhållandet mellan föräldrar och barn och huru stark de förras makt var. Man har berättelsen ifrån en skriftlig uppsats af fru Märtas dotterdotter, fru Anna Banér, och den har till öfverskrift: »På efterföljande sätt berättade min salig modersyster fru Sigrid Sture, fru till Salestad och Gäddeholm, att det gick till, när herr Erik Gustafsson Stenbock förde vår salig modersyster Magdalena Sture från Hörningsholm.»

Vi fortsätta nu skildringen af religionsstriden efter erkebiskop Lars Pederssons död.

Röda Boken (liturgien).


Tvänne saker äro för denna tid att märka, i afseende på de kyrkliga striderna inom Europa, nemligen först ett försök att medla mellan papism och protestantism, och för det andra uppkomsten af ordenssällskap till försvar af den förra. »Jag finner icke», skref den lärde nederländske teologen Georg Cassander till kejsar Ferdinand, som önskade åstadkomma en förlikning mellan de olika bekännarne, »jag finner icke för kyrkan i närvarande tid någon annan råd och hjelp, än att man efterforskar den äldre kyrkans tanka och omdöme, på det att den närvarande, som är fortplantad ur den förra, måtte, så vidt sig göra låter, förnyas, i enlighet med dennas inrättning och beskaffenhet.» Med den äldre kyrkan menar Cassander den äldsta kyrkan, sådan hon

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0412.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free