- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
431

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sigismund blir konung i Polen

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

innerliga önskan att se sin älskade systers son såsom Polens konung, hvartill äfven stora utsigter funnos.

Men såsom det ofta plägar gå när man står vid målet af länge närda önskningar, att man börjar tveka och se allt i en annan dager än förut, så gick det äfven med Johan. Sjelf kunde han icke bestämma sig, och lika litet kunde Sigismund fatta ett afgörande beslut. Alla rådsherrarne med undantag af Nils Gyllenstierna och Clas Fleming, med hvilka hertig Carl förenade sig, tillstyrkte, men saken hade dock åtskilligt emot sig, som Johan tog i betraktande. De strider, han sjelf haft med hertigen, kunde antaga en vida farligare art, när han en gång gick hädan och Sigismund vistades i Polen. Å den andra sidan blänkte dock de tvänne kronorna på sonens hufvud med en förledande glans i Johans ögon, medan han icke heller kunde förbise den större makt, som sålunda kunde sättas emot så väl den östra som den vestra grannen. Slutligen beslöt sig Johan för att omfatta det erbjudna tillfället och afsände det polska sändebudet med bref till drottning Anna och det polska rådet. Erik Brahe och Erik Sparre — den senare sökte dock på allt sätt undandraga sig detta förtroende — skickades såsom svenska sändebud till polska valriksdagen.

Den 30 Juni 1587 sammanträdde den polska riksdagen i Warschau. Efter den Jagelloniska ättens utslocknande med Sigismund II August år 1572 hade Polen blifvit ett fullkomligt valrike, och emedan adeln och det högre presterskapet här voro ensame innehafvare af det högsta inflytandet och sökte begagna sig af hvarje nytt konungaval för att förskaffa sig utvidgade friheter, valdes den till konung, som kunde högst betala konungavärdigheten vare sig i privilegier eller rent af i penningar. Nu funnos icke mindre än trenne friare utom Sigismund till den lediga kronan. De voro: Feodor, den nye czaren i Ryssland; en frände till den aflidne konung Stefan, som varit storfurste i Siebenbürgen, ett land inklämdt mellan det då varande Polen och Ungern nära gränsen till Turkiet; den tyske kejsarens broder Maximilian, som var erkehertig af Österrike.

Alla dessa gåfvo stora och lysande löften. Maximilian lofvade att betala 800,000 gyllen i statskassan, Sigismund att efterskänka alla gamla fordringar, som hans fader egde på Polen. Till slut var det endast dessa båda, som stodo qvar, hvardera med sitt mäktiga parti bakom sig. Men för Sigismund använde enkedrottningen hela sitt inflytande, och med henne förenade sig kronfältherren och storkansleren Zamoisky samt äfven påfven, och för deras gemensamma bemödanden lyckades det slutligen att få Sigismund vald. Mycket bidrog dock dertill äfven den omständigheten, att Sigismund genom sin moder härstammade från den Jagelloniska ätten. Så snart hufvudsaken var klar, utlyste Zamoisky konungavalet till den 9 Augusti, innan man ännu kommit öfverens om de närmare vilkoren för Sigismunds val. På utsatt dag samlade sig de väljande, och Sigismund blef enhälligt utsedd

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0443.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free