- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
467

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Konung Johans död - 3. Sigismund och hertig Carl

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Men konungens plågor tilltogo allt mera, och vissheten om, att döden nalkades, aflägsnade konungens sinne från alla strider. »Scio, quod redemptor meus vivit» (Jag vet, att min förlossare lefver — upprepade han gång efter annan, och med detta språk på sina läppar utandades han sin sista suck. Det var klockan 3 eftermiddagen dem 17 November.

*



Härmed afsluta vi skildringen af vårt fosterlands öden under den tid, som konung Johan stod i spetsen derför. Dess hufvudinnehåll är, såsom vi hafva sett, en fortgående strid mellan den nya konungamakten och de stora slägterna, emellan den nya läran och den gamla, och derjemte kampen för ett svenskt område söder om Finska viken och öster om Östersjön, väl till en början blott att betrakta som ett strandhugg, men som i sina följder blef den första länken i den kedja af händelser, som gjorde Sverige till en af Europas hufvudmakter.

Men i alla dessa förhållanden rådde vid konung Johans död ett djupt missnöje hos folket, både hos de högre och de lägre. Sakerna voro drifna till sin spets. Det kunde blifva fråga om beståendet af den konungamakt och den lära, som konung Gustaf grundlagt, och om bibehållandet af den ställning till utlandet, som grundlagts genom Sveriges besittningstagande af Estland. Om Johan i den förstnämnda punkten stred till försvar, så intog han i den andra angriparens del, men väckte derigenom till lif och till strid de bästa krafter, som Sverige egde att uppställa till försvar för det andra af Gustaf Wasas storverk — reformationen. Den dubbla strid, som Johan sålunda förde, försvarande en del och anfallande en del af faderns verk, upptogs efter hans bortgång och fullföljdes, men af skilda personer inom konungahuset, af sonen Sigismund och af brodern Carl.

*


3.


Sigismund och hertig Carl.



Der hafsfjärden begynner innerst i landet, kan man stiga öfver från den ena stranden till den andra, men der den mynnar ut i hafvet, hafva stränderna så skilt sig, att man knappast kan tydligt urskilja

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0479.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free