- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
473

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Upsala möte

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Den 8 Januari 1593 ingick hertigen med rådet en förening, att hvarken han eller de skulle i regeringen någdt företaga mot hvarandras samtycke, utan under gemensamt ansvar — »en för alla och alla för en» — stå för riket till konungens ankomst — ett ordalag, som sedan ständigt förekom i hertigens förhandlingar med ständerna och af Sigismund benämndes »hertig Carls fogelnät». Dagen derpå utfärdades kallelsen till kyrkomötet. Olof Sverkersson skickades till konungen med underrättelse om hvad som skett och hoppades hertigen, att konungen skulle så väl godkänna åtgärden att sammankalla mötet som de beslut, hvilka der skulle komma att fattas. Någre af hertigens tillgifne utsändes ock att vid de nu pågående marknaderna för folket tillkännagifva hertigens och rådets uppsåt för att dermed förtaga de osanningar, som genom sqvaller spredos i landsorten. Kort derefter ankom väl konungens bref, som på en gång stadfästade hertigen i regeringen, men tillika förbjöd att vidtaga några allmänna stadgar konungen oåtspord, och rådsherrarne framkommo till följd deraf åter med sina föreställningar, »att endast ett mindre antal af herrarne och ständerna behöfde komma tillsammans i Upsala», men de förmådde dermed icke rubba hertigen eller åstadkomma någon förändring i det en gång fattade beslutet. Sjelf begaf sig hertigen uppåt Vestmanland och Dalarne, besökte silfvergrufvan vid Sala och stora Kopparberget samt anlände derefter vid Distingen till Upsala. Det var på tisdagen den 27 Februari eller två dagar efter mötets öppnande.

Hit hade anländt fyra biskopar, fyra professorer från Stockholms kollegium, tjugutvå magistrar och 306 eller 308 prester, inalles 332 eller 334 andlige. Den 25:te var fastlagssöndag, och efter aftonsången samlade sig presterskapet från Upsala stift i akademiens större hörsal, der kyrkoherden i Upsala helsade dem välkomna och talade om nödvändigheten att välja en ordförande. Följande dagen hölls en allmän sammankomst, men före hertigens ankomst kunde ingenting af vigt företagas. Samma dag, som hertigen inträffade, yppade sig olika åsigter om ordförandeskapet vid mötet. Professorerne och erkestiftets presterskap ville hafva detta i en erkebiskops person och påyrkade derför att erkebiskopsval först borde ske samt uppvaktade hertigen i detta ärende, men erhöllo det svar, att han först ville öfverlägga med rådet.

Rådet och i synnerhet de under Johans tid anklagade herrarne dröjde att infinna sig. Slutligen kommo de, och äfven Nils Gyllenstierna hade nu ändtligen hunnit upp till Stockholm — der vi finna honom den 8 Januari — samt var med vid mötet här i Upsala. Han var också den som öppnade mötet, hvilket skedde den 1 Mars på presternes samlingsrum, den ofvannämnda stora hörsalen. Han helsade i ett långt tal presterna välkomna samt förklarade, att deras önskan om ett fritt kyrkomöte nu skulle uppfyllas.

»Enighet i trossaker och kyrkobruk» — sade han — »vore nödig för fäderneslandets äfven timliga väl. Det kunde man se af de strider,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0485.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free