- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
534

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Arvid Stålarm och finnarne i Sverige - Sigismund vinner Stockholm

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

de derpå mot det finska lägret. Här väntade Stålarm på underrättelser från konungen, men fick snart veta, att denne ej ännu anländt. I stället fick han från Johan Bagge i Stockholm, en son af amiralen, och en presthustru från Vermdön bud med varning för den öfverhängande faran. Som han dertill var af konungen strängeligen förbjuden att utöfva några våldsamheter, bröt han i största hast upp från lägret och gick åter ombord på flottan, hvarvid matsäckarne, som bestodo af korf, glömdes. När nu Uplandsbönderne kommo tågande, blefvo dessa matsäckar deras enda byte, och deraf har hela detta tåg blifvit kalladt Korftåget. Stålarm lyckades undkomma oskadd till Åland. Det var några dagar innan konungen landsteg i Kalmar.

Knappt hade emellertid finnarne börjat förse sig med lifsförnödenheter i Flise hamn på Åland,
förr än Joakim Scheel kom med svenska flottan, så att Stålarm måste åter hissa segel och söka komma
tillbaka till Finland, och »hvad som ej hann fly undan till finska skären» — säger Carl Carlsson
Gyllenhielm, som sjelf var närvarande på flottan — »blef ett byte för svenska flottan, nemligen skepp, skutor och hästar m. m.» Några hundra man föllo i Scheels händer, och Sigismunds anhängare påstå, att de blifvit på ett grymt sätt aflifvade. En ihållande stiltje, som derefter inträffade, äfvensom motvind tvang Scheel att flera veckor blifva liggande i de åländska vattnen. Men hertigen begaf sig oförtöfvadt, sedan han hållit en sträng räfst med dem, som på något sätt stått i hemligt förstånd med Stålarm, söderut att möta konungen, qvarlemnande Carl Carlsson Gyllenhielm som ståthållare i Stockholm, men så godt som utan krigsfolk, emedan hertigen behöfde allt sådant sjelf.

Sigismund vinner Stockholm.


Från Kalmar skickade konungen Lasky med en afdelning af flottan till Stockholm. Vi hafva nämnt, att sinesstämningen der var gynsam för konungen. Detta var icke någon obekant sak för hertigen. Borgmästare och råd hade redan i början af året vägrat lemna hertigen en sådan förskrifning, som hertigen begärde, och genom det stora inflytande, som stadsskrifvaren Hans Bilefelt, en anhängare af Sigismund, utöfvade på det lägre borgerskapet, undandrog sig äfven detta att gifva hertigen de svar, som han åstundade.

När sålunda Lasky kom med kungligt krigsfolk, var det lätt för honom att bemäktiga sig både stad och slott. Carl Gyllenhielm kunde icke göra något motstånd, utan måste gifva sig fången. Han fick dock gå fri omkring i staden, ehuru han ej fick lemna densamma. Förklädd till båtsman och sedan han svärtat sitt hår och skägg, lyckades han emellertid undkomma ur staden och fly till sin fader, hertigen, som då befann sig i Östergötland. I Stockholm gingo flere, som hittills åtminstone till det yttre icke brutit med hertigen, öfver på konungens

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0548.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free