- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
602

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Förbund mellan Sverige och Ryssland

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

under klockringning från alla kyrktorn och aflossande af kanon- och handgevärs-salvor. Mellan De la Gardie och knes Mikael, båda lika utmärkte, uppstod en innerlig och fast vänskap, ju mer de lärde känna och högakta hvarandra. Redan nu visade det sig dock ytterst svårt för ryssarne att fullgöra sina förbindelser i afseende på solden.

Sedan Stara Russa blifvit taget af Evert Horn, inryckte der De la Gardie den 12 Maj. Under det att den tappre Evert Horn förföljde fienden hela nitton milen och nedgjorde ända till 1,400 man, framtågade De la Gardie sjelf långsammare med hufvudhären. Torschok, som ligger vid Twerza sydost ut från Nowgorod, intogs af herr Evert den 17 Juni, och något derefter kom De la Gardie. Från Torschok till det sydost derifrån belägna Twer var det icke större afstånd än mellan Nowgorod och Russa. De la Gardie tågade dit och vann en seger, det var sjelfva midsommardagen; men han lyckades dock icke bemäktiga sig staden, som försvarade sig med förtviflans mod. På inrådan af knes Mikael, hvilken åtagit sig att leda den svenska hjelphärens tåg och som brann af ifver att så fort som möjligt komma sin i Moskwa belägrade frände till hjelp, lemnade De la Gardie Twer och tågade till Koljäsin. Men här måste De la Gardie emot all förmodan och till sin egen stora harm vända om.

Det var ett uppror, som här utbröt, och som tillintetgjorde alla vunna fördelar. Till en början var det blott finnarne, som här rörde på sig. »De voro icke skyldige att låta leda sig längre in i det främmande landet» — sade de — »der de ständigt sågo sig förrådas af ryssarne sjelfva; icke heller hade de utbekommit sin sold, men hörde i dess ställe, huru fogdarne der hemma förföljde och plågade deras hustrur och barn.» Och hvarken hot eller löften hjelpte, utan till slut måste man låta dem aftåga. Men knappt hade de aftågat, så började äfven det tyska och franska folket sjunga samma visa och aftågade slutligen samma väg som finnarne. Nu måste De la Gardie och befälet följa efter. Efter fyra mils ridt påträffade han finnarne, och, i det han sjelf skyndade till första ledet och ryckte fanorna ur de upproriskes händer, tvang han dem för ögonblicket till lydnad och tågade till det nu af fienden utrymda Twer. Här ville han invänta förstärkning från Sverige, men upproret utbröt inom några veckor å nyo, och De la Gardie måste lemna staden och följa de upproriska. Återtåget gick öfver Torschok till Moldova. Det var i början af Augusti.

I Moldova lyckades det ändteligen De la Gardie att få makt med det tredskande folket. Han skilde här ifrån sig de farligaste och dem som voro mest uttröttade af kriget. Desse fingo tåga hem. Hela hans styrka utgjorde då 1,200 man, innan förstärkning hann anlända, och betydlig sådan väntades. Med sina 1,200 man bröt han emellertid upp och tågade åter österut. I slutet af September stod han för andra gången i Koljäsin. Men han ville icke tåga fram till Moskwa, oaktadt alla knes Mikaels föreställningar, förr än han fått förstärkningar från

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0620.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free