- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
606

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Krig med Ryssland - Kriget med Danmark

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Iwanogorod, Koporie, Nöteborg och Ladoga, hvarigenom hela Ingermanland varit i svenskarnes händer. Men härigenom förändrades allt; man underhandlade väl fortfarande, men De la Gardie märkte snart, att fiendtligheter förestodo och att han måste använda våld.

Han kallade till sig Evert Horn från Viborg med behöfliga krigsförråd och 1,000 mans förstärkning, och efter hållet krigsråd beslöt han att med våld taga Nowgorod. Denna stad, som en gång var Rysslands största och med hvilken Östersjöns kuststäder drefvo handel så långt tillbaka som på 1100-talet, hade slutligen måst böja sig under den mäktige czar Ivan Wasiljevitsch den store, och dess invånare, som en gång förmådde motstå de hela Ryssland öfversvämmande mongolerna, hade blifvit förvekligade af rikedom och öfverflöd. Staden ligger strax norr om sjön Ilmen på ömse sidor om Wolchow-floden. Den östra delen, »handelsstaden», var svagt befästad; den vestra deremot, som kallades »Sofiasidan», emedan Sofiakyrkan der var belägen jemte slottet (Kreml) och erkebiskopshuset, var starkt befästad.

Ryssarne voro fullt öfvertygade om, att De la Gardies anfall gälde handelsstaden, och stärktes i denna sin öfvertygelse af de svenska härafdelningar, de kanoner och de båtar och pråmar, som de sågo åt detta håll. Men på qvällen den 15 Juli sammankallade De la Gardie befälet och uppmanade till mod och tapperhet samt försäkrade, »att numera intet stort funnes i det stora Nowgorod», och så fördes krigsfolket öfver till Sofiasidan, och vid midnattstid började stormningen.

Porten sprängdes med en petard, och Evert Horn i spetsen för ryttarne var en bland de förste som inträngde, hvarpå följde De la Gardie sjelf i spetsen för sitt lifregemente. Men skotten, stridsropen, trummornas dån förkunnade snart i handelsstaden hvad som timat och utbredde der en allmän förskräckelse. Butturlin plundrade handelsbodarne och flydde till Moskwa, och till slut öfverlemnade de qvarvarande stadsdelen åt segraren.

Nowgorods fall omstämde ryssarnes sinnen. I Nowgorod utlofvades att välja Carl Filip till czar och med det följde en stor del af trakten deromkring. De la Gardies namn blef en skräck för ryssarne och på samma gång tilll följd af hans hofsamhet och klokhet ett föremål för deras vördnad. Om sin framgång och de förändrade utsigterna sände segraren genast bud hem till Sverige. Men dessa träffade konung Carl på dödsbädden.

Då var vårt land inveckladt i ännu ett krig, det tredje, och detta skola vi här nedan i korthet framställa.

Kriget med Danmark.


Konung Fredrik II i Danmark, som vi lärde känna under Erik XIV och Johan III, dog den 14 April 1588 och efterlemnade en son, Christian IV, som vunnit ett ovanskligt minne hos sitt folk, knappast

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0624.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free