- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
607

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Kriget med Danmark

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

jämförligt med någon annans än Margareta Valdemarsdotters, den mäktiga drottningens öfver Nordens trenne riken. Man kan verkligen säga om denne Christian, att han lefver på folkets läppar, han har fått en historia i sång och sägner, som gör att hans minne lefver vida säkrare än deras, hvilkas lefnad blott står att läsa i böcker. Vi må anföra en af dessa sägner rörande hans födelse. Då konung Fredrik om hösten 1576 reste till en herredag i Kallundborg, kom en gammal bonde och bad att få tala med honom, emedan han hade särskilda tidender till kungen. Han fick det och berättade, att han gång efter annan på Samsö strand sett och talat med en ovanligt skön qvinna, som nedtill var skapad likt en fisk. Hon var en hafsfru och bodde i djupet derutanför och hette Isbrand; derute bodde också hennes moder och mormoder, och det var den sistnämnda, som hade förkunnat för konung Valdemar, att hans dotter, som hans drottning då bar under hjertat, skulle öfverträffa sin fader i makt och anseende. Isbrand hade strängeligen befalt honom att draga öfver till kungen och låta honom veta, att drottningen, som var välsignad med lifsfrukt, skulle föda honom en son, som skulle ärfva hans riken och blifva en ypperlig herre bland alla kungar i den norra verlden.

Åtta år efter faderns död tillträdde Christian såsom myndig regeringen öfver Danmark och Norge. I hertigdömena Sleswig och Holstein hade han blifvit förklarad myndig redan 1593. Han hade fått en mycket sorgfällig uppfostran, var stark och kraftfull och älskade företrädesvis sjön. Hans insigter i matematik och mekanik gjorde också, ätt han sjelf uppsatte modellen till många af de örlogsskepp, hvilka han lät bygga, och hvilka ansågos för att vara bland de största och skönaste i Europa. I ridderliga öfningar hade han få sina likar, och ingen matros äntrade med större lätthet och styrka upp i masten för att utspeja fienden.

Det var just när striden mellan Sigismund och hans farbroder började växa ut till förhållanden, hvilka svårligen kunde i godo biläggas, som Christian tillträdde regeringen öfver Danmark, och för arfvingen till de gamla anspråken på Sveriges tre kronor kunde dessa stridigheter icke annat än vara en frestelse att inblanda sig i grannrikets angelägenheter. Redan 1601 inskickades i Sverige tryckta bref innehållande hotelser. Carl befann sig då, som vi veta, på andra sidan Östersjön. Han skref från Ekenäs i November 1601 och klagade öfver de omnämnda skrifvelserna samt yttrade sin misstanke, att Christian ville begagna sig af hans frånvaro, i tro att han den vintern icke skulle kunna komma till Sverige. »Men så vilje vi slå en annan plugg derför och vara förr tillstädes, än han menar» — heter det i konungens bref. Då blef emellertid intet krig af, men det fiendtliga sinnelaget fortfor, och, ehuru Carl var långt ifrån att vilja ådraga Sverige ett tredje krig, gaf han dock den ärelystne Christian den ena anledningen till klagomål efter den andra.

Först och främst antog han vid kröningen titeln af »konung öfver

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0625.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free