- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Tredje bandet. Gustaf Wasa och hans söner /
668

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Folket

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

bruden åter var dotter af rikets högste embetsman. Bröllopet måste naturligtvis blifva derefter, och derför uppsköts det år från år, tills slutligen på ofvannämnde sätt grefve Abraham med ens drog ett streck öfver alla invändningar både af det ena och det andra slaget.

Det är dock naturligt, att hos desse rike och storättade slägter, hvilka i afseende på en glänsande forntid stodo alldeles jemsides med eller äfven ofvanom Wasaätten — och det senare var fallet med Sturarne — skulle lefnadssättet vara öfver hufvud taget detsamma som hos medlemmarne af konungaslägten och hos konungen sjelf. Vi böra derför här för fullständighetens skull kasta en blick på konungaborgen och se, huru der tillgick. Hvad konung Gustaf och hans hof beträffar, hafva vi en mästerlig teckning deraf af hans samtida och systersson, densamme grefve Per, som lemnat oss sin »hushållsbok». Hans båda äldsta söner omgåfvo sig med glans och prakt så väl i afseende på de lefvande som den liflösa omgifningen. I det senare utmärkte sig i synnerhet konung Johan. Men han var ej blott och bart en ifrig, ja — om man betraktar tillgångarne — en slösande byggmästare, han älskade varmt de sköna konsterna, både musik och målning, och han säges vara den förste svenske konung, som sökt befordra dem. Det må sägas till hans beröm, ehuruväl denna kärlek är ett utmärkande drag för de kungliga Wasarne i allmänhet. Derjemte älskade de lärda sysselsättningar. Johan var en grundlärd man. Det var ock Carl, men mycket djupare och skarpsinnigare än både Johan och Erik. Kärleken till kunskaper och ett oaflåtligt arbete att, så mycket tidsomständigheterna tilläto det, sprida dem bland folket, det hafva vi äfvenledes sett utgöra ett drag, och kanske det skönaste, hos desse Wasar.

Hoflefvernet hos Erik och Johan var icke detsamma som hos fadern. Hos dem fans egentligen ingen hållning, minst en konungslig. Också började under dem lättfärdighet och osedlighet sprida sig i landet i stället för den gudsfruktan och det sträfva allvar, som utmärkte faderns lif och tid. Äfven vördnaden för det kungliga majestätet började svigta. Men helt annat blef det, när den yngste brodern kom till väldet. Han gick väl fram som ett åskmoln, det dundrade och blixtrade omkring honom, och riket bäfvade — men det inträdde lugn och trygghet derefter.

Vid hans hof gick det strängt och allvarsamt till väga. Med hoffolket gjordes bön morgon och afton. Till och från bordet lästes flere böner och sjöngos psalmer. Middagen spisades klockan 10, och klockan 4 intogs qvällsmåltiden, hvarvid ett hofbröd och ett halfstop öl framsattes särskildt för hvarje person. Maten var tarflig. I Carls hofartiklar förbjöd han till och med att bena strömmingen. Jemte tarfligheten skulle den största och noggrannaste ordning iakttagas. Lika barsk och allvarsam som Carl var ock hans drottning Christina. Hon var så ordningsälskande och hushållssam, att hon, som det berättas, med aln utmätte åt pigorna den tråd, hvarmed de skulle sy hennes linnen. Sådant kan synas strängt och alltför njuggt, men visar oss

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0686.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free