- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Sjette bandet. Carl X Gustaf. Carl XI /
78

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Vinterfälttåget 1656

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Staden Sandomir ligger på krönet af de höjder, som sträcka sig längs Weichselns vestra strand, på ett afstånd af ungefär 1,000 alnar från floden. Söder om staden låg slottet, som äfven innehade svensk besättning. Något nedanför staden började Liljenberg uppkasta ett brohufvud och samla materialier till en båtbrygga, men i det samma ankom Lubomirski med en polsk här af 6,000 man och bemäktigade sig Liljenbergs kanoner, som ännu ej hunnit insättas i brohufvudet och med hvilka Lubomirski sedan besköt slottet och staden. Då härmed ingenting utträttades, lät han den 23 Mars satta eld på några lador emellan staden och slottet, i afsigt att branden skulle sprida sig till detta, hvilket väl också inträffat, om icke vinden i detsamma vändt sig och drifvit lågorna mot staden, som till största delen nedbrann. Besättningen drog sig till slottet.

Medan detta tilldrog sig å vestra Weichsel-stranden, stod konungen på den östra, och när det dagades den 24 på morgonen, hade han framför sig den sorgliga anblicken af det nedbrunna Sandomir och de talrika fiendtliga skarorna, som anföllo slottet, hvilket nu var så mycket vigtigare, som det innehöll svenska härens krigsförråd och utgjorde sista stödjepunkten för dess öfvergång öfver floden. Vigten af dess besittning hade äfven blifvit insedd af Czarniecki, som med 10,000 man gått öfver Weichseln för att anfalla slottet från ena sidan, medan Lubomirski angrep det från den andra och Paul Sapieha Witebski med 8,000 litauer stod i starka förskansningar på andra sidan San för att hindra svenskarnes öfvergång öfver denna flod.

Öfverste Cronlood gjorde allt hvad af en behjertad krigare kunde väntas mot en så oerhörd öfvermakt. Han slog tillbaka det ena anfallet efter det andra och ordnade försvaret på bästa sätt, men det syntes dock alltmer tydligt, att fienden ej i längden skulle kunna afvisas. Konungen lät visserligen på den motsatta stranden i största hast uppställa ett batteri af 12 kanoner, hvilkas kulor började spela bland de anstormande polackarne, men afståndet var för stort, att de kunde göra någon betydligare skada, och fiendens öfvermakt sådan, att den ej häraf kunde afskräckas. Den tappra besättningen måste dock räddas, jemte så mycket af de i slottet befintliga förråden som möjligt, och derföre fick öfverstelöjtnant Mårten Törnsköld befallning att med 300 man gå öfver floden och söka rädda hvad räddas kunde. Det var ett vågspel, som tycktes hota hvarje deltagare deri med säker död; men utan tvekan gick Törnsköld med sin lilla trupp i några öppna båtar, som förde dem öfver floden midt under kulregnet, och med samma orubbliga lugn drogo de upp på den motsatta stranden, höggo sig igenom de talrika fiendtliga skarorna, banade sig på detta sätt väg till slottet, och snart såg man dem återvända med dess besättning, jemte 180 krutfat, som, det ena efter det andra, rullades ned åt stranden, medan de modiga krigarne nedhöggo hvar och en, som vågade närma sig dem under denna vådliga lastning. Det hade dock varit omöjligt att medföra allt krutet, utan 200 centner deraf måste

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:45:10 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/6/0088.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free