- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Sjette bandet. Carl X Gustaf. Carl XI /
544

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Rättsväsendet

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

sedermera utnämndes i Juni 1647 en sekreterare samt en referendarie för handläggning af revisionsmålen, och i 1651 års kansliordning upptogos två revisionssekreterare på stat.

Dessa anordningar funnos dock snart nog icke tillfyllestgörande, och under Carl Gustafs krig hade revisionssakerna så hopat sig, att drotsen påstod tre år erfordras för deras utarbetande samt yrkade, att några visse af rådet måtte härtill förordnas, emedan, om det öfverlemnades till rådet i allmänhet, så skulle något hvar undandraga sig »ett sådant åsnearbete och ledsamt verk, som vid justitien är». I kansliordningen den 22 September 1661 blef också föreskrifvet, att rikskanslern, rikskansliråden samt de af rikets råd, som dertill förordnade voro, skulle en viss dag i hvarje vecka examinera justitiesaker. Tillika utfärdades till revisionssökandes efterrättelse revisionsplakat af den 28 Juni 1662, och i Juli 1663 utgafs en instruktion för en särskild så kallad deputation af personer utom rådet, med åliggande att bereda den mängd justitieärenden, som då ännu voro oafgjorda. Dessa deputationer, stälda under drotsens inseende, utgjordes af ett kansliråd och fyra kungliga sekreterare. De förut tillsatte tvänne revisionssekreterarne skulle mottaga och hålla ordning på inkommande handlingar, hvarefter hvarje akt skulle genomses och extraheras af en revisionssekreterare, biträdd af en bland de deputerade. Det af dessa båda underskrifna extraktet skulle sedermera föredragas för samtelige deputerade, hvilka efter anstäld granskning hade att öfverlägga om ett gemensamt betänkande och derefter att föredraga ärendet inför regeringen. I en förnyad instruktion af den 30 Oktober 1669 lofordas deputerade för att genom deras åtgärd en stor mängd sammanhopade revisionssaker blifvit med slutlig dom afhulpna, och nu förordnades till revisionssakernas beredning tre hofråd, jemte revisionssekreterarne. Denna »deputation för justitiesakernas öfverseende», som till en början inrättades för att afhjelpa tillfälliga behof, blef sålunda en stadigvarande inrättning och benämndes i början »revisionskansliet», sedermera, kongl. maj:ts nedra justitie-revision.

Bland frågor rörande lagstiftningen var den om en lagrevision en bland dem, som vid riksdagarna under förmyndarestyrelsen oftast förekommo. Vid riksdagen i Stockholm 1660 hade regeringen, i sitt förslag till ett tillägg i regeringsformen, hemstält, att ledamöternes antal både i Göta och Åbo hofrätter borde ökas, hvilket gaf adeln anledning till uttryckande af den önskan, att då mycket vore att påminna vid justitieväsendet, som i regeringsformen icke kunde införas, regeringen ville deputera vissa personer af hvarje stånd, hvilka ju förr desto hellre borde träda tillhopa och öfverlägga om de förbättringar i lagen och lagskipningen, som vore af mesta vigt, samt huru dessa skulle kunna tillvägabringas. Denna adelns framställning föranledde införande i den nya regeringsformen af ett ständernas beslut, att då vid justitiens administration åtskilliga påminnelser voro nödiga, och emedan de missbruk och irringar borde häfvas, hvilka genom tidernas förändringar inkommit,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:45:10 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/6/0560.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free