- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Sjette bandet. Carl X Gustaf. Carl XI /
821

(1885-1886) [MARC] Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Vetenskaperna

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

ståndet, och i allmänhet visade man sig ej benägen för några förändringar. Ännu vid Carl XI:s död var arbetet ej fulländadt, men samtidigt dermed var Johan Gezelius, biskop i Åbo 1664–1690, sysselsatt med en särskild granskning af de äldre bibelöfversättningarnä, hvarvid han biträddes af sin son Johan Gezelius den yngre, som sedermera blef hans efterträdare i biskopsembetet. Deras arbete hann dock ej heller fullbordas under Carl XI:s regering, men befans så mycket mera förtjenstfullt, när det slutligen utkom. Åtskilliga exegetiska arbeten öfver särskilda delar af bibeln utkommo äfven och bland andra ett ganska omfångsrikt af biskop Winstrup i Lund, hvars kommentarier öfver nya testamentet utgöra två starka folioband och dock ej omfatta mer än de 10 första kapitlen i Matthæi evangelium.

Vid presterskapets predikningar började man nu fästa en allmännare uppmärksamhet och yrka förändringar i predikosättet. Man klandrade, å ena sidan, den ostädade och låga stil, hvartill en stor del af presterskapet gjorde sig skyldig i sina andliga föredrag, och varnade, å den andra, för »saftlöst ordprål», som röjde sig i andra predikningar. En svensk, Daniel Anander, som på 1670-talet studerade i Wittenberg, utgaf der 1683 en skrift om predikosättet, i hvilken han yrkade en enkel, upplysande och till hjertat gående predikan, utan all konstlad framställning, samt skarpt klandrade så väl det skolastiska, strängt dogmatiserande predikosättet som den liknöjdhet och vårdslöshet, hvilka röjde sig i andra predikningar, och såsom bevis hvarå han anför hvad mer än en prest skall hafva yttrat: »Man får fuller alltid något att stoppa i en bonde». Den äldre seden att göra tidens vigtigare händelser och politiska förhållanden till föremål för predikobetraktelser fortfor, men den nya kyrkoordningen varnade för missbruk häraf och belade sådana med straff. Om anledning vore att tala om verldsliga saker, borde det ske med urskilning och varsamhet, »utan obetänksamhet och förmätenhet i tal eller omdöme om de saker, som en del intet förstår och som läroembetet egentligen icke angå». För öfrigt röjde sig nu efter hand en öfvergång från de äldre predikanternes skolastiska, strängt dogmatiska riktning till en pietistisk. Den tyska pietismens hufvudman Philip Jakob Spener i Frankfurt hade i den äldre Gezelius en vän och i den yngre en lärjunge, hvilka båda inslogo den nya riktningen och i sina predikningar vände sig mera till sina åhörares känsla än till deras förstånd. Andra den tidens berömde predikanter, såsom Haqvin Spegel och Jesper Svedberg, sökte förena förstånds- och känsloriktningarna, utan att ändock falla in i den förra torra skolastiken, och i allmänhet blef, under fortgången af Carl XI:s regering, predikosättet väsentligen förbättradt så till form som innehåll.

En ännu rikare utveckling erhöll likväl under denna tid den svenska andliga skaldekonsten, psalmerna, hvartill vi återkomma vid öfversigten af svenska vitterheten under detta tidskifte.

I filosofien hade, såsom i näst föregående del är anmärkt, redan mot slutet af Christinas regering ramismen, som under

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:45:10 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/6/0841.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free