- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Nionde bandet. Gustaf III. Gustaf IV Adolf /
151

(1885-1886) Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Ryska och danska kriget, 1788

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

trupper under G. A. von Siegroth. En afdelning af skärgårdsflottan gick den 8 Augusti till Svartholm och den öfriga delen anlände den 11 till Borgå, der Siegroths styrka landsattes, hvarefter galererna gingo till Sveaborg, sedan en eskader under öfverstelöjtnant Victor von Stedingks befäl blifvit sänd till Hangö udd, der han väl icke lyckades drifva undan den ryska eskadern, men dock så till vida återstälde inomskärs-förbindelsen, att krigsförnödenheter och lifsmedel kunde på denna led föras till Sveaborg, sedan de först en god sträcka blifvit forslade landvägen.

Under tiden hade det länge jäsande missnöjet inom finska hären, hvilket vid Hussula framträdt såsom ett myteri, som dock snart stillades genom konungens personliga inflytande på manskapet, kommit till ett vida mera hotande utbrott. Det var länge förberedt, och deltagarne deri hade icke alla samma syften, ehuru de för tillfället förenade sig om ett gemensamt yrkande af snart slut på kriget.

Åren 1783 och 1784, då Gustaf III var som ifrigast sysselsatt med planen att skilja Norge från Danmark, uppgjordes i hemligt samråd med ryske ministern i Stockholm en plan att skilja Finland från Sverige. Den egentliga upphofsmannen till denna plan var öfversten Georg Magnus Sprengtporten, en yngre broder till förre svenske ministern i Köpenhamn Johan Wilhelm och till generallöjtnanten Jakob Magnus Sprengtporten. Likasom denne var äfven yngste brodern af ett oroligt lynne, svårt att sysselsätta i fredstid och omedgörlig till samverkan med andra, men för öfrigt utmärkt genom snille, mod, beslutsamhet och förmåga att inverka på andra. Konungen, som hos honom upptäckt sällsynta krigareanlag, önskade befrämja deras utbildning och lät honom 1778 med en lysande utrustning begifva sig utomlands för att der studera krigsväsendet. Då konungen fann angeläget att företrädesvis vinna närmare kännedom om de ryska stridskrafterna, skickades Sprengtporten först till Petersburg, der de förbindelser knötos, hvilka slutade med att göra honom till sitt fäderneslands fiende. Kejsarinnan mottog honom med synnerlig utmärkelse och synes tidigare än någon annan insett hvilken fördel hon kunde hemta af en man med hans egenskaper. Senare besökte han Frankrike och förde i Paris ett lefnadssätt, som snart öfversteg reseanslaget. De vexlar, han derutöfver utan bemyndigande drog på konungen, inlöstes, men med förklaring, att dylika för framtiden icke skulle godkännas. Häraf fann Sprengtporten sig djupt sårad, och då han tillika under flitigt umgänge med den ryktbare amerikanaren Franklin fått en synnerlig smak för den tidens frihetsläror, uppstod hos honom tanken på ett företag, som innebar ingenting mindre än att framstå såsom en Franklins och Washingtons efterföljare, en skapare af sitt hemlands frihet och sjelfständighet, hvarvid han påräknade Rysslands biträde, likasom amerikanarne hade egt Frankrikes. Efter återkomsten till Sverige trädde han under vintern mellan åren 1783 och 1784, i förbindelse med härvarande ryske ministern Markoff, då planen för Finlands sjelfständighet uppgjordes.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:47:33 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/9/0163.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free