- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Nionde bandet. Gustaf III. Gustaf IV Adolf /
271

(1885-1886) Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Statshushållningen

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

handeln, erhöll denna en högst betydande tillväxt. I synnerhet var detta förhållandet med den rörelse, som drefs af ostindiska kompaniet, hvars oktroj förnyades på 20 är. Värdet af laddningen på hvarje af dess skepp steg till flera millioner och vinsten var så stor, att under åren 1780—1784 utdelades ända till 298 procent af det insatta aktiekapitalet. Göteborg, hufvudsätet för denna rörelse, tilltog ock under denna tid betydligt i välmåga och folkmängd. Sedan ön S:t Barthelemy blifvit genom den i det föregående omnämnda traktaten med Frankrike den 19 Juli 1784 förvärfvad åt Sverige och i September 1785 förklarad för en frihamn, utfärdades den 31 Oktober 1786 privilegier för ett svenskt vestindiskt kompani.

För sjöfartens lättande anlades kanaler mellan Östersjön och Mälaren förbi Södertelje, samt mellan sjön Barken i Dalarne och Mälaren vid Strömsholm, äfvensom Trollhätte kanal erhöll nya slussar och Hjelmare kanal iståndsattes. En ny seglationsordning utfärdades den 15 Juli 1774, och till uppmuntran för sjöfolket förklarades, genom en kungörelse af den 7 November 1777, att de personela utskylder, som sedan år 1765 varit svenska kofferdi-sjömän ålagda, skulle upphöra. Under 1786 års riksdag betygade ock borgareståndet genom en särskild deputation sin tacksamhet för det konungen »bragt Sveriges handel och sjöfart till en oförmodad höjd».

Jordbruket befordrades genom allmännare införande af storskiftesdelningar, genom spanmålshandelns frigifvande, genom den i säkerhetsakten ofrälse personer medgifna frihet att förvärfva frälsehemman, genom den betryggade besittning af kronohemman och eganderätt till sådana, försålda till skatte, som meddelades genom förordningen den 21 Februari 1789, samt genom de fri- och rättigheter, som i författningen af den 4 April samma år tillförsäkrades svenska och finska allmogen. Till förebyggande af de svåraste följderna utaf inträffade missväxter grundlades 1786 allmänna magasinsinrättningen, och den 10 Mars 1790 utfärdades en författning rörande en omsorgsfullare vård af och tillsyn öfver skogarna i riket.

För bergverken vidtogos äfven flera nyttiga åtgärder. Kopparen, som dittills utfördes rå och oförädlad, skulle nu förädlas inom landet. Sala silfvergrufva gaf, genom en förbättrad smältnings-process, större afkastning, än den gifvit på 50 år, och för befordrande af den förädlade jern- och ståltillverkningen i Eskilstuna införskrefvos flere utländske arbetare. Redan 1778 hade ock utskeppningen af jern och koppar betydligt tilltagit.

Fiskerierna gåfvo under Gustaf III:s regering betydande afkastning och sysselsatte många. Sillfisket var så rikligt, att knappt någon klippa fans i Bohusläns skärgård, der ett fartyg kunde lägga till, som ej hade ett eller flera sillsalterier och trankokerier. Den 21 Juli 1774 utfärdades ett kungligt reglemente för Nordsjö-fiskerierna samt salterierna i Göteborg och Bohus län, och den 1 Juni samma år meddelades privilegium för ett kompani att idka hvalfiskfångst vid kusterna af Grönland.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:47:33 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/9/0283.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free