- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Nionde bandet. Gustaf III. Gustaf IV Adolf /
335

(1885-1886) Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Vitterheten

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

öfverdrifterna i hans framställningssätt dock så lätt gåfvo anledning. Misskändes eller förlöjligades han, blef han förbittrad och var då i sin häftighet icke noggrann om de vapen han använde mot sina motståndare.

Thorilds första framträdande i offentligheten föranledde ock en ganska skarp strid mellan honom och den man, som då stod högst i anseende bland de vittra storheterna. Sällskapet Utile dulci hade för året 1780 utsatt ett pris af 20 dukater till täflan i skaldekonsten och såsom täflingsämne uppgifvit Passionerna. Ingen af de ingifna skrifterna ansågs dock värdig det utsatta priset, hvarföre sällskapet följande året utsatte så väl samma pris som äfven ett mindre, en medalj om 8 dukater, för de bästa poem öfver sjelfvalda ämnen, hvarjemte en af sällskapets ledamöter utsatt ett pris af 10 dukater för det bästa »Ode till jordbrukaren». Thorild, som kommit till Stockholm i Februari 1781, beslöt genast uppträda såsom täflare, upptog förra årets prisämne Passionerna, skref tillika ett »Ode till jordbrukaren», för det mindre priset och inlemnade till vitterhets-akademien ett prosaiskt ode, »Inbillningens nöjen», öfvertygad att vinna priset för alla tre dikterna och på detta sätt framställa sig för allmänheten och den snillrike konungen, hvars vän han ville nedlåta sig att vara.

I Februari 1782 gaf sällskapet i tidningarna tillkänna resultatet af den vittra täflan. Nils Lorens Sjöberg hade fått priset för sitt »Ode öfver jordbrukaren», men om Thorilds behandling af samma ämne yttrades blott, att den hade samma fel och någon gång samma skönheter som hans dikt om Passionerna, hvilken blifvit tillerkänd det mindre priset och om hvilken ett af sällskapets sekreterare Kellgren författadt yttrande var i tidningen infördt. Det gjorde full rättvisa åt det snille, som röjde sig i dikten, samt erkände hos densamma för öfrigt »en rik, brinnande bildningskraft, som likväl ej alltid erkänt förnuftets och smakens lagliga styrsel»; en »hög och manlig, ehuru på sina ställen nog mörk, sträf och med tvungna epiteter belastad stil», och »framför allt en öm och liflig känsla, men ibland förlorad i kalla utrop». Förtjensterna, »oaktadt de mer af ytterlighet än svaghet härrörande felen», skulle berättigat förf. till det högre priset, om icke skaldestycket varit »bundet i ett orimmadt daktyliskt versslag stridande mot den i vitterheten allmänt godkända smaken», hvarföre sällskapet »ej trott sig genom en sådan belöning oinskränkt böra gilla en lika så vådelig som onödig nyhet», utan endast tillagt förf. den mindre belöningen.

Författaren till denna förklaring hade onekligen rätt i de anmärkningar han tillagt vid erkännandet af det belönade skaldestyckets förtjenster, men deremot lika påtagligen orätt i att såsom anledning till frånkännandet af det högre priset anföra dess orimmade versform, hvilket allt för mycket vittnar om den tidens trångsinnade vittra åsigter. Thorild försummade också icke att framhålla detta i det svar, han kort efteråt införde i Stockholms Posten, der han för öfrigt beklagade sig öfver, att man brutit namnsedeln och uppgifvit hans namn, när man icke tillerkänt honom den högre belöningen, den enda han

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:47:33 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/9/0355.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free