- Project Runeberg -  Berättelser ur svenska historien / Nionde bandet. Gustaf III. Gustaf IV Adolf /
631

(1885-1886) Author: Carl Georg Starbäck, Per Olof Bäckström
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Rättsväsendet och förvaltningen

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

för det nya embetsverket den 23 Mars 1803 utfärdade instruktion förklarades, att det skulle hos sig förena all den befattning, som i förra tider amiralitetskollegium haft i anseende till örlogsflottan samt krigskollegium till arméns flotta och som senast varit besörjd af de särskilda komitéerna; men redan efter två år inskränktes detta embetsverks myndighet till en blott ekonomisk öfverstyrelse. Det hade till chef en flaggman och var fördeladt i två departement, arbetande hvart för sig under chefens ledning, utom när gemensamma öfverläggningar funnos erforderliga. Till det första departementet hörde alla ekonomiska ärenden, som rörde örlogsflottan, jemte inseendet öfver amiralitetskrigsmanskassan, och till det andra alla, som rörde arméns flotta, jemte öfverstyrelsen öfver lots- och båkinrättningen i riket. Hvartdera departementet hade två militärledamöter och en civilledamot, med titel af amiralitets-kammarråd, samt biträddes af ett för båda gemensamt kansli- och kammarkontor. Dessutom hade detta embetsverk en advokatfiskal och ett lotsverkskontor, och hos chefen voro anstälde 2 adjutanter.

Kammarkollegium undergick under detta tidskifte ingen förändring. Dess instruktion af den 11 Oktober 1734 var fortfarande gällande. Dess personal utgjordes af 1 president, 1 vice president och 8 kammarråd, biträdde af ett kansli, ett referendariekontor, ett advokatfiskals-kontor, ett civil- och militie-afräkningskontor, 3 provinskontor, ett tull- och licent-kontor, ett byteskontor, ett köpegods-, reduktions- och donations-kontor, ett kammararkiv samt ett reduktionskansli.

Statskontoret förblef likaledes oförändradt, enligt den för detsamma den 26 Juni 1720 utfärdade instruktion. Det hade en president samt 5 statskommissarier, biträdda af ett kansli, samt ett kamererare-kontor. Under statskontoret hörde dessutom Kongl. räntekammaren.

Bergskollegium, med instruktion af den 22 Juni 1773, hade en president, en vice president, 4 bergsråd och 2 assessorer, biträdde af 1 sekreterare, 1 advokatfiskal, m. fl. Under detta kollegium hörde bergslagsstaten, fördelad i 12 bergslag, hvartdera med en bergmästare och åtskilliga andra tjenstemän för öfrigt, såsom bergsfiskaler, bergsfogdar, geschworner m. fl.

Kommerskollegium, som fått sin instruktion den 15 Juni 1774, hade en president, en vice president, 9 kommersråd och 6 assessorer, biträdde af ett kansli, ett advokatfiskals-kontor, ett notarie-kontor, ett aktuarie-kontor, ett räkenskaps-kontor samt ett diskont-kontor.

Kammar-revisionen, med instruktion af den 26 Juni 1720, erhöll genom kongl. brefvet den 30 April 1799 en förändrad organisation och tillika den förändrade benämningen af kammarrätt. Dess personal utgjordes derefter af en president, 2 kammarrättsråd och 5 assessorer, biträdde af ett kansli, ett advokatfiskals-kontor samt 5 revisions-kontor.

Postverket hade till chef en öfverpostdirektör, som, enligt kongl. kungörelsen den 17 Februari 1801, under kanslistyrelsens öfverinseende förvaltade svenska postväsendet så inom som utom riket samt hade

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Dec 11 23:47:33 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/sverhist/9/0667.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free