- Project Runeberg -  Svensk kemisk tidskrift / IX. årg. /
97

(1889-1919)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

97

väggbeklädnad. Af dessa fabriker hafva Sandbäcks och Lundgrens erhållit silfver-, Rudholms bronsmedalj.

I sammanhang med kakelugnstillverkningen skall jag ock nämna några ord om de krukmakeriarbeten, som finnas på utställningen. Detta yrke har under många år stått på en låg ståndpunkt, så mycket mera påfallande som de samtida norska fabrikerna, som inkräktat en god del af marknaden, utmärka sig för ett ganska godt utförande af sina alster. Då en god marknad finnes för dessa artiklar och goda råmaterial och andra vilkor för fabrikationens drift ej saknas, synes det, som borde en lifaktigare och mera fulländad tillverkning kunna komma till stånd. I Gefle, Helsingborg och Oskarshamnstrakten finnas visserligen s. k. fajansfabriker, som åstadkomma i sitt slag goda varor, men dessa stå högre än det vanliga krukmakaregodset och äro föremål för andra tillverkningssätt. Det är därför med glädje man nu ser, att ansatser börjat göras till krukmakeriets höjande i de fabrikat, som utställas af Nittsjö tegelverk, Upsala-Ekeby och Lundgrens kakelfabriker. Denna senare har äfven i »Gamla Stockholm» inrättat en verkstad, där den första delen af tillverkningen åskådliggöres för allmänheten.

Nittsjö tegelverk från Vikarbyn i Dalarne utställer artiklar af terracotta, gul fajans och lergods, en del af de senare glaserade i olika färgade glasyrer. Föremålen, som äro utförda med omsorg och vittna om intresse för yrket, hafva belönats med bronsmedalj. Upsala-Ekeby utställer jämte sina kakelugnar äfven vackra föremål af terracotta, såsom byster, väggornament m. m.

Jag kommer nu till en afdelning af lervarutillverkningen, som, om vid uppställningen af denna uppsats en rangskala kunnat tillämpas, skulle tidigare blifvit omnämnda. Jag afser de af Höganäs och Stabbarp utstälda saltglaserade föremålen äfvensom Höganäs majolikatillverkning. Redan af gammalt äro Höganäs bruna krukor, krus m. m. med matt glaserade ytor kända och välkända, och till dem har nu kommit en betydande tillverkning af rör för kloaker, afloppsledningar m. m. Glaseringen, som sker medelst i den ugn, där föremålen brännas, inkastadt eller inlagdt salt, är en sedan gammalt känd konst, som länge i stor skala bedrifvits och ännu bedrifves. De föremål, som underkastas sådan behandling, måste vara tillverkade af material (vanligen eldfasta eller halfeldfasta leror), som uthärda så hög temperatur, att koksaltet kan förflyktigas och saltångorna dekomponeras af kiselsyran i godset. En del af saltets natron förenar sig med denna till ett glas, som tränger mer eller mindre in i föremålen allt efter den längre eller kortare tid, de utsättas för saltångorna.

Höganäs utställer af saltglaseradt gods förutom kärl för husbehof m. m. äfven vackra rör för afloppsledningar och andra ändamål, samt förevisar äfven en samling vackra prydnadsartiklar såsom stora pelare med krukor, vaser i omväxlande former och färgval m. m. af eldfast lera, dekorerade med majolikafärger. Den stora dekorativa fris, som pryder skånska storindustriens bygnad, härstammar äfven från Höganäs.

I en särskild paviljong, uppförd af egna goda material, förevisar Skromberga stenkols- och lerindustriaktiebolag sina i sitt slag mycket framstående tillverkningar af grå saltglaserade rör m. m. samt klinker och trottoarstenar. Om dessa senare förtjänar nämnas, att deras hård-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:30:49 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svkemtid/1897/0107.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free