- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
5

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr l

SVENSK LÄBARETIDNING.

föranleder försening för de lärjungar, som komma från folkskolan till läroverket. Vidare åberopas den historiska utvecklingen och särskilt de erfarenheter, som genom den kommunala mellanskolan vunnits rörande möjligheten och lämpligheten att på sexklassig folkskola bygga en realskolkurs.

Därefter ingår överstyrelsen på en undersökning rörande folkskolans bärkraft som grundskola och kommer till det resultatet, att folkskolan^ som givetvis har sina brister men ar stadd i en övergångstid av stark utveckling, väl kan tjäna såsom grundskola, om anspråken begränsas till vad som ar rimligt och nödvändigt. I fråga om enhetsskolreformens verkan på folkskolan framhålles, att ett visst tryck från den högre skolan, på folkskolan, grundskolan, väl icke skulle utebliva - ett sådant tryck träffar givetvis även den tre- eller fyraåriga bottenskolan - men att ett dylikt tryck i vissa avseenden även kan bliva till fördel för folkskolan, som jämväl i övrigt kan förvänta vissa gynnsamma verkningar av reformen.

Överstyrelsen upptager slutligen till granskning de viktigaste av de skäl, som anförts mot den sexklassiga bottenskolan. Jämväl ingår överstyrelsen på en närmare granskning av det framkomna förslaget om fyraårig grundskola, d. v. s. borttagande av den nuvarande första läroverksklassen. Överstyrelsen finner, att mot genomförandet av en sådan organisation allvarliga invändningar från olika synpunkter kunna göras. Särskilt uppvisas, vilken ödesdiger inverkan det skulle få på folkskolan, därest de framkomna förslagen om en omorganisation av folkskolans återstående, med realskolan parallella klasser till någon slags »praktisk mellanskola» komme att förverkligas, De svårigheter i fråga om ett till en alltför tidig ålder förlagt yrkesval, som göra sig gällande med den nuvarande organisationen, skulle i allt väsentligt kvarstå med en sa ringa förskjutning av tidpunkten for detta val. Det synes ock tvivelaktigt, huruvida en femklassig realskola, som skulle bygga på den fyraklassiga grundskolan, bleve i pedagogiskt hänseende överlägsen en realskola av den nuvarande mellanskolans typ.

Reformens genomförande.

Vid en granskning av skälen for och emot ett allmänt genomförande av den sexklassiga bottenskolan finner överstyrelsen, att synnerligen starka skäl tala for en reform i den angivna riktningen. Olika faktorer mana emellertid till varsamhet vid reformens genomförande. Hänsyn måste nämligen tagas till kommunernas möjligheter att tillgodose lokalbehovet, till de praktiska skolornas ännu ofullständiga utveckling samt till de berättigade intressena hos de lärare, som beröras av reformen, Enligt över styrel -relsens mening böra i första hand vidtagas sådana anordningar, som äro mest

nödvändiga, for att de behov i fråga om den högre skolans anknytning till folkskolan, som av överstyrelsen påvisats, skola bliva tillgodosedda, Sålunda bor å varje ort, där det allmänna underhåller anstalt for högre undervisning, med direkt anslutning till folkskolans sjätte klass upprättas erforderligt antal avdelningar for utbildning till real-skolexamen för såväl gossar som flickor eller för särskild undervisning åt flickorna. Om på ort, där allmänt läroverk nu finnes, antalet lärjungar ar sa stort, att mer an en realskola där erfordras eller att befintlig realskola måste uppdelas i. genomgående parallella avdelningar, må tills vidare där bibehållas realskollinje, liksom nu ansluten till folkskolans tredje klass. Detsamma bor gälla även högre flickskolan. Erforderlig utvidgning av läroverk eller flickskolor bor ske allenast genom linjer, som bygga på folkskolans sjätte klass. De kommunala mellanskolorna böra i detta hänseende lämnas oförändrade och ej i större eller mindre grad anordnas som parallellform till folkskolan.

Det högre skolväsendets organisation. Realskolan.

Efter en historisk och statistisk belysning av frågan om realskolkursens längd finner överstyrelsen, att erfarenheten pekar i den riktningen, att de hade ratt, vilka redan från början yrkade, att realskolan ej borde utbyggas med en sjätte klass. De förhoppningar, som ställs på realskolexamen såsom medförande behörighet till anställning vid vissa verk och inrättningar och i det praktiska livet, synes ej hava förverkligats.

Överstyrelsen föreslår, att realskolans allmänt förekommande form göres treårig. Därav följer, att där vid sidan härav skulle tills vidare bibehållas realskollinje, anknuten till folkskolans tredje klass, denna bör bliva femårig. Genom en sådan förkortning kan realskolan bättre inpassas i skolsystemet i det hela och därmed även en lämpligare anslutning vinnas till de praktiska bildningslinjerna. For dem, som söka sig anställning inom näringslivets olika grenar med behov av mera specialiserad utbildning, synes en ettårig på sådan verksamhet inriktad kurs ha större varde an det nuvarande sista realskolåret. Goda skäl, ’bland annat erfarenheterna från den treåriga högre folkskolan, tala för att realskolan även med den av överstyrelsen föreslagna begränsningen skall kunna tillbörligen tillgodose sin uppgift att vara en allmänt medborgerlig bildningsanstalt, avsedd att förbereda för inträde på olika levnadsbanor och för fortsatt utbildning i gymnasium eller i särskilda faekskolor. Examensåldern behöver icke i något fall höjas, men (len blir ett ar lägre an i den nuvarande kommunala mellan skolan. Göres realskolkursen på nu angivet satt ekonomiskt mindre betungande, kunna möjligheterna bliva större att lata ett

ökat antal elever komma i åtnjutande av den utbildning, som genom densamma kan vinnas.
Gymnasiet.
Skolkommissionen har föreslagit fyraårig realskola och treårigt gymnasium. Överstyrelsen anser, att gymnasiets ställning blir starkare, @m det såsom fyraårigt bygger på en treårig realskola. I övrigt finner överstyrelsen, att de många olika uppslag och meningsriktningar, som framkommit i fråga om gymnasiets lämpliga organisation, icke varit ägnade att sa klarlägga denna fråga, att man kan bilda sig en bestämd och slutgiltig mening däri. Detta gäller såväl gymnasiebildningens mal som den ifrågasatta ökade linjeuppdelningen. I senare avseendet finnar överstyrelsen den starkaste motiveringen vara förebragt för den ny-språkiga linjen. Frågan om linjeuppdelningen synes emellertid böra bliva föremål for förnyad omprövning. En ytterligare anledning härtill uppstår, därest överstyrelsens förslag, att gymnasiet bibehålles såsom fyraårigt, vinner beaktande.
Lyceet
Det ar tydligt, att lyceitypen kan i utbildningshänseende erbjuda åtskilliga avsevärda fördelar framför vägen genom realskola och gymnasium. Från en del håll har den meningen .uttalats, att ett tillfredsställande bildningsresultat skulle kunna vinnas i ett lyceum med sexårig kurs. Överstyrelsen finner starka skäl tala for denna uppfattning. Vid vissa enskilda läroanstalter torde man ha gjort den erfarenheten, att det finnes ett icke ringa antal ungdomar med utpräglad hag och fallenhet för teoretiska studier, vilka väl äro i stånd att på grundval av folk-skolkursen vinna en fullgod utbildning till studentexamen under sex ar. Överstyrelsen anser, att möjligheten att anordna sexåriga lyceer bör bliva föremål for ytterligare övervägande. Lyceer synas böra anordnas i större antal och på flera orter an kommissionen tänkt sig.
Flickornas undervisning. Samundervisning.
I fråga om flickornas undervisning framhåller överstyrelsen det rättmätiga och befogade uti att staten åt flickorna bereder tillfälle att under samma villkor som gossarna erhålla undervisning på såväl realskolans som gymnasiets stadium. Därjämte behövas emellertid tillfällen till den utbildning, som kvinnans särskilda uppgift i samhället kräver, och sådana tillfällen böra enligt överstyrelsens mening beredas i sa stor utsträckning som möjligt genom upprättande av flickskolor av olika typer. Vad särskilt beträffar skolan av A-typ, den direkt på folkskolan byggda flickskolan, synes goda skal tala för att denna skoltyp göres femårig i stället för som kommissionen föreslagit sexårig. Göres realskolan normalt treårig, kommer frågan om flickskolan tydligen i ett nytt läge. Flick-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0013.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free