- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
61

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

lån. Det är slut med folkskolbarnens studieresor. Möjligen färgas mitt omdöme av mitt intresse för folkundervisningen, men det tyckes mig, som om man mötte en fördom mot allt, som börjar med »folk», folkbildning, folkskolor, folkpensionering, en slags instinktiv motvilja mot att dylika institutioner skola ha rätt till understöd av det allmänna.

Riksdagens uttalanden ha negligerats.

Tal. övergick därefter till universitetslärarnas lönereglering. Han framhöll, att alla partier i riksdagen av gammalt varit besjälade av önskan, att den vetenskapliga forskningen bör tillgodoses. För min personliga del har jag länge varit på det klara med att universitetslärarnas ekonomiska ställning bör förbättras. Vi kunna ej få de bästa männen, om vi ej ge dem ekonomiskt tryggade villkor. I åttonde huvudtiteln kommer emellertid intet av detta till synes. Detta förvånar mig dessmer, som i förliden riksdags uttalanden det bestämt förväntades, att en lönereglering i år skulle komma fram. Det har ej ofta hänt, att ett sådant riksdagsuttalande negligerats. Emellertid tänkte jag mig, att man möjligen skulle hjälpa saken genom att väcka motion i ämnet, men då jag hörde mig för i ecklesiastikdepartementet efter material att därpå bygga en motion, svarades till min stora förvåning, att något dylikt icke fanns. Det vanliga är väl, att ett statsråd dock har ett förslag att framlägga för sina kolleger, som han möjligen kan bli tvungen att av budgetära skäl draga tillbaka.

Hade ett sådant förberedande arbete blivit gjort i departementet, hade det varit möjligt att motionsvis föra fram ett förslag. Nu går det säkerligen icke.

Betydelsefulla vetenskapliga arbeten lida avbräck.

Tal. erinrade därefter, att för fyrtio år sedan bland världens astronomer överenskoms, att varje observatorium skulle kartlägga stjärnorna på var sin horisont. Efter fyrtio år skulle man göra om arbetet med iakttagande av nutidens vetenskapliga resultat. Då professor Charlier i Lund gjorde framställning om ett anslag på 18,000 kr. fördelat på tre eller fyra år för att kunna representera Lunds andel i detta viktiga arbete, fick han nej.

Nationalmuseum fick för några ar sedan en intendent, som skulle ha till uppgift att popularisera konsten. Detta kan han inte göra utan anslag. Han är alldeles förtvivlad, ty han kan icke fullfölja sin uppgift, såvida han icke skall tillgripa egna medel. Det skulle icke förvåna tal., om intendenten under sådana förhållanden bleve kommunist. Även andra vetenskapliga befattningshavare, riksantikvarien t. ex., ha fått sina anslag så beskurna, att de faktiskt icke kunna fullfölja sin verksamhet. Inventeringen och beskrivningen av Sveriges kyrkor, detta ytterst betydelsefulla företag, ha ledarna, riksantikvarien Curman och professor Roosvall, under sista året själva fått bekosta. Det har icke heller i årets statsverksproposition upptagits något anslag till detta ändamål, och det är nu fara värt, att arbetet måste avstanna.

Mordängeln, som hemsökt alla hus, som ej varit märkta.

Allt som allt har åttonde huvudtiteln drabbats av en mycket svår hemsökelse. När tal. läst igenom propositionen, hade han kommit att tänka på mordängeln som härjade Egypten och som hemsökte alla hus, som icke voro särskilt märkta. Det förefaller, som riksarkivet hörde till dem, som undgått mordängeln (skratt). Det är märkligt, att så liten hänsyn tagits till riksdagens uttalanden i fjol. Tal. trodde inte, att man kunde angripa statsrådet Clason för detta. Han har alltid förut varit angelägen se till, att riksdagens önskningar icke trädas för nära. Det är tydligen någon annan, som bär ansvaret, och en aning om vem denna andre är hade tal. fått, då han tagit del av finansplanen. Tiderna ha, säga vad, man vill, undergått en lättnad, och ändå räknar finansministern ned riksräkenskapsverkets kalkyler med 50 milj. kr. Tal. trodde icke, att riksräkenskapsverkets beräkningar vore för optimistiska. Finansministern hade inte ett spår större stöd för sina kalkyler än riksräkenskapsverket för sina. Det syntes tal., som om även den sociala budgeten blivit mycket styvmoderligt behandlad. Man borde åtminstone kunna göra några små rättelser i dessa förhållanden.

*



Från flera håll gjordes anmärkningar mot finansministerns förslag rörande ytterligare sänkning av dyrtidstilläggen.



Hr K. J. Ekman (h) fann icke nöjsamt att uppträda som förespråkare för större sparsamhet beträffande folkskolan. I statsverkspropositionen har anslaget till folkskolorna väsentligt ökats till följd av den agitation, som bedrivits av folkskolinspektörerna, och som går ut på dyrare folkskolbyggnader och dyrare folkskolorganisation. Denna utvidgning betingas av folkskolornas strävan att gripa omkring sig på allt vidsträcktare områden. Folkskolan syftar till att övertaga stora områden även av den högre undervisningen. Folket, som skall betala kostnaderna för allt detta, fattas av ett starkt misstroende mot detta skolväsen, som kostar allt mer utan att någon hänsyn tages till folkets ekonomiska bärkraft.



Om Ni vid läsningen av detta nummer finner detsamma innehålla något i ett eller annat avseende

värdefullt,

så skulle Ni göra Svensk Läraretidning en tjänst och gagna den fria lärarpressen om Ni ville

visa det

för de medlemmar av folk- eller småskolkåren, som ännu ej äro prenumeranter.



Skolnyheter.

Behörighet. Följande sökande hava erhållit behörighet för anställning som lärare i ämnet arbetskunskap vid yrkesbestämd fortsättningsskola:

vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk: folkskollärarna Nils Eilerstedt, Ronneby, A. E. Larsson, Sala, och överläraren Hjalmar Pehrsson, Råda;

vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk .och skogsbruk: överläraren J. H. Nilson, Överkalix;

vid fortsättningsskola i anslutning till jordbruk med binäringar: folkskolläraren K. F. E. Levin, Fliseryd;

vid fortsättningsskola i anslutning till fiskerinäring: folkskolläraren O. S. Widstam, Öckerö;

vid fortsättningsskola i anslutning till järnmanufaktur: ingenjören E. E. Haag, Oskarshamn, och folkskolläraren August Orve, Djursholm;

vid fortsättningsskola i anslutning till elektroteknisk industri: folkskolläraren K. O. S. Eriksson, Långsele;

vid fortsättningsskola med husligt arbete i vad angår kvinnlig slöjd: slöjdlärarinnan Greta S. Carlsson, Norrköping, småskollärarinnan Hildur E. Gustavsson, Kung Karl, slöjdlärarinnan Elna B. E. Johansson, Karlskrona,
handarbetslärarinnan Ingrid M. Johansson, Lerum, småskollärarinnan Albertina M. Keijser, Skultuna, skolkökslärarinnan Margareta E. Nordstrand. Örnsköldsvik, slöjdlärarinnan Astrid M. K. Pehrzon, Korsnäs, småskollärarinnan Hilda Svensson, Kyrkhult, och slöjdlärarinnan Anna Åkesson, Furulund;

i vad angår hushållsgöromål: skolkökslärarinnorna Wanja Isberg, Göteborg, Edith A. Jönsson, Gränum, Boa, Ebba U. Kihlmark, Edebo, Vera E. Ljungström, Stockholm, och Ingrid E. Åhrman, Västerås,



Efterprövning. Folkskolläraren M. S. Engström har hänvisats att vid folkskolseminariet i Uppsala undergå efterprovning till folkskollärarexamen i ämnet historia.



Överlärarinstitutionen. I avgivet yttrande över ansökningen till överlärarbefattningen inom Haparanda stads skoldistrikt från folkskolläraren inom distriktet Axel Lindgren har skolöverstyrelsen förklarat sig icke funnit något att erinra mot sökandens lämplighet för ifrågavarande befattning.



Uppskov med studieresor. Folkskollärarna Ture Wirén, Uppsala, och Adolf Andrén, Örebro, vilka erhållit rätt att till år 1923 uppskjuta stipendieresor, den förre till Tyskland och den senare till Danmark och Tyskland, ha erhållit rätt att uppskjuta ifrågavarande resor till innevarande år.



Skolhemmet i Arvidsjaur. Vikarierande föreståndarinnan för skolhemmet i Arvidsjaurs församlings kyrkoby Signhild Gertrud Kristina Östman har förordnats att från och med den l januari 1924 tillsvidare med fyra månaders uppsägningstid vara föreståndarinna för nämnda skolhem.


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0069.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free