- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
93

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 6. (2i94.)

ORGAN) FOR SVERIGES ALLMÄNNA FOLKSKOLLÄRARFÖRENING.

STOCKHOLM, 6 FEBRUARI 1924

43:eårg.

Prenumerationspris :
Vi ar 10 kr., <V4 ar 8 kr., .Va ar kr 5:50, >/4 ar 3 kr.
Redaktion:
Barnhusgatan 8, n. b.
Redaktör och ansvarig utgivare: J. FRANZÉN
Expedition :
Barnhusgatan 8, n. b.
Annonspris :
for 1 millimeter å yttersida

Lösnummerpris 25 öre.
Telefon : Norr 37 00.
Redaktören träffas i regel 12 lem
Redaktionssekreterare: KARL-ERIK KARLSSON
Tel.: 3000, Norr 6000 Kontorstid: 10-5.
vid införande även i Småskolan ett tillägg av 10 öre

Prenumeration sker


Stockholm 1924
A

alltid å närmaste postanstalt.
Utgivningsdag: onsdag.
Förläggare: Svensk Läraretidnings Förlags A.-B.
Kungl. Hovboktr. Iduns Tryckeri A. -B.
lördagen närmast före utgivningsdagen.

Ny seminariefcTyggnad i Karlstad.

Sedan riksdagen därtill anslagit medel, har en välbehövlig nybyggnad for folk-skolseminariet i Karlstad nu blivit uppförd. Denna nya byggnad invigdes högtidligen den 4 februari. Till denna invigning skola vi återkomma. För dagen meddela vi några uppgifter, som välvilligt tillställts oss av seminariets rektor A. Olsson.

Den nya seminariebyggnaden, som redan vid början av höstterminen 1923 stod färdig för inflyttning, ligger på det gamla landeriet Mariebergs ägor i sydvästra utkanten av staden, omkring 25 minuters väg från stadens centrum. I omedelbar närhet ligger den s. k. Marie-bergsskogen, där Värmlands fornminnesförening planerar samlingar av värm-

ländsk bygdekultur, ja en del av skogen, en barrskogsbevuxen bergklint, ligger inom seminarietomten. Tack vare närheten till Mariebergsskogen behöver det ej riskeras, att seminariet i en framtid blir kringbyggt mot söder och sydväst, och även åt övriga väderstreck ligger det fritt och ostört, endast ett litet egnahemsområde binder samman med staden. Det avskilda laget gynnar också studieutflykter i skog och mark och ger möjligheter till vintersport på nära håll. En vik av Hammarösjön når fram till ett par hundra meter från seminariet. Läget ar således i flera avseenden förträffligt, även om elevernas skolväg i många fall blir ratt lang.

Tomten ar 45,781 m2, och därför har

också trädgården kunnat bli sa stor, att den ger rika möjligheter för studieutflykter och utomhuslektioner höst och vår samt ger eleverna tillfälle till alla olika slag av arbeten i en trädgård. En särskild avdelning ar anordnad för eleverna i övningsskolan.
Å tomten finnes även en stor gräslagd bollplan, c:a 70 X 100 m., med löpar-banor omkring, naturligtvis av stor betydelse för ett rationellt utnyttjande av idrottstimmarna och för de blivande lärarnas utbildning till ledare av skolungdomens fysiska uppfostran for att ej nämna dess värde för elevernas egen kroppsliga utveckling under studietiden. Den vackra gråslammade byggnaden med sitt ståtliga torn dominerar fullständigt omgivningen och ter sig från alla sidor verkligt tilltalande, ett vackert exempel på att en skola ej nödvändigt behöver vara ful.
Den ar, som bilderna visa, byggd i fyra delar, två bilda med varann en en mycket trubbig vinkel, öppen mot söder, och avstänga skolgården helt från kalla nordliga vindar. Denna fasadlänga ar omkring 90 m. lång och fortsattes i sydväst av en i rät vinkel ställd flygel; från spetsen av vinkeln i fasaden går en fjärde flygel mot nordväst, parallellt med den nyss nämnda. Byggnadens mittparti, till vänster om tornet, inrymmer huvudsakligen seminaristernas klassrum, dess fortsättning, den sydvästra flygeln, specialsalar, östra flygeln lokaler förövningsskolan och den nordvästra samlingssal och gymnastiksal.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0101.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free