- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
94

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

94

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 6

Från huvudingången leder en trappa ända upp i tornet, över 25 m. högt, och i bortre ändan av vardera flygeln finnes ytterligare en trappa. Samtliga äio, liksom korridorernas golv, klädda med vacker, flammig jämtländsk kalksten. Lärosalarna ha tjocka linoleummattor.

I jordvåningen t. v. om ingången ligger bad- och gymnastikavdelningen med avklädningsrum, en mindre badstu med tvagningsrum, duschar och simbad med en bassäng 9X4 m., alltså användbar även för simutbildning. Ävenså möjliggöras med dessa anordningar regelbundna renlighetsbad för stora och små elever inom skolan. Det hela står i omedelbar förbindelse med gymnastiksalen, väl ej sa stor men luftig, tilltalande och praktiskt inredd. Den ar försedd med en mindre läktare. Hit hör även ett litet mottagningsrum för seminariets läkare.

Denna del av jordvåningen rymmer också lokaler för träslöjd, en större sal för seminaristerna, en mindre för gossarna i övningsskolan, modellrum och virkesförråd. En motordriven bandsåg kompletterar utrustningen på ett lyckligt sätt och möjliggör hushållande med tid och arbetskraft och inte minst virke. I se-minaristernas slöjdsal har en anordning med hyvelbänkar av delvis ny kort typ berett plats for en hel klass slöjdare i en förhållandevis liten sal.

I jordvåningen till höger om ingången finnes pannrum f or värmeledningen, varmvattensystem, och metallslöjdsal med de redskap och de mest nödvändiga maskinella anordningar, som denna slöjdart kräver. Korridoren därutanför har inretts till lokal för pappslöjden. Våningen rymmer också toalettavdelningar för seminaristerna och övningsskolans gossar och flickor, dessa lokaler äro tillgängliga från gården, W. C.

De övriga våningarna äro alla inredda med korridorer på norra sidan och lärosalar åt solsidan. De äro liksom alla rum hållna i en ljus färgton, grågul nedtill, rent vit upptill.

Första våningen i mittpartiet har närmast stora trappan kollegierum och rektorsexpedition samt ett mindre lärarinnerum. Lärare- och lärarinnerummen äro synnerligen tilltalande med möbler i vacker bonad björk. Denna våning rymmer också bibliotek och i anslutning därtill läsrum för eleverna, där de i lugn och ro få rådfråga hyllornas referensbibliotek, läsa tidningar eller förbereda lektioner och föredrag. Biblioteket ar dock ännu ej sa välförsett. Här ligger också i flygeln mot sydväst teckningssalen med tillhörande skuggrum, inredning från gamla seminariet.

Mittpartiet av våningen ovanför har fyra klassrum för seminaristerna, alla ljusa med möbler oftast i ljusgrå ton; det mesta av inventarierna ar laserat, vad som förut tillhört det gamla seminariet ar målat i samma grå ton, huvudfärgen för möbler inom byggnaden. Klassrummen äro dock rätt små för 30 elever, c:a 8X6,5 m.

I samma vånings flygelparti mot sydväst ligger avdelningen for kemi och biologi med gemensam lärosal med bänkar på gradiner. Gas, varmvatten och elektricitet som sig bör i en ny skola. Här ligga också rum för biologiska samlingar, samt ett laboratorium för biologi att användas vid dissektioner, preparering av växt- och djurdelar för undervisningsändamål, växtanatomiska studier o. d. I burspråket å fasaden anordnas växt-biologiska försök. På andra sidan lärosalen ligger kemilaboratoriet med den utrustning, som den modärna kemiundervisningen kräver for att ej bli torrt lax-plugg. Här ar golvet av ek.

Tredje våningens mittparti har också fyra klassrum och i flygeln avdelningarna för fysik och geografi med gemensam lärosal, anordnad som förut sagts om lärosalen för biologi-kemi. Här finnes även ett arbetsrum för övningar i geografi, kartritning och förstoring av kartor, geologiska undersökningar o. d. Ett val inrett laboratorium i fysik hör också till denna avdelning, där kan man glädja sig åt det omsorgsfullaste tillvaratagande av utrymmena vid varje arbetsplats. Intill laboratoriet finnes verkstadsrum och mörkrum samt ett rum för fysikma-teriell.

Våningen ovanför ar en rymlig vind med möjlighet att inreda ytterligare en sal för något ändamål, det enda reservutrymmet i hela byggnaden.

Ovanför gymnastiksalen i nordvästra flygeln ligger samlingssalen, som ter sig synnerligen trevlig ined brutet tak och mörklaserad panel och inredning. Talarstolen ar placerad i en liten absid, även lämpad som scen, då sa erfordras. Salen rymmer dock ej hela skolans elevkår, nu jämt 400, vilket onekligen ar en olägenhet. Likaså måste den användas vid skrivningar, varför bänkryggarna försetts med anordningar för uppsättning av bordskivor. Salen har läktare samt en vacker orgel med fyllig ton. Salen prydes av ett par stora reliefmedaljonger av Tegnér och Geijer, skurna i furu av en av seminariets forna lärare, musikdirektör G. Carlsson, och av honom skänkta till seminariet vid invigningen.

Tornpartiet rymmer i tredje våningen sångsalen, som även användes vid övningsskolans morgonböner. För övrigt upptages tornet av 12 s. k. överspel-ningsrum, små celler, cirka 9 kvadratmeters golvyta, inredda med ett musikinstrument, orgel eller piano, och en stol. Att de kunna bli sa pass många, ar en stor fördel för musikundervisningen, då ju övning ovillkorligen erfordras för ett gott resultat i detta ämne.

Högst uppe i tornet ligger ett större rum att användas av eleverna vid föreningssammanträden och andra tillställningar till kamratlivets främjande. Hit hör en liten köksavdelning, som även användes som frukostrum av de elever, som ej lämna seminariet under frukost-

rasten. Från dessa rum har man en härlig utsikt över staden och vattnen däromkring.
Återstår sa den lägre flygeln av huvudlängan. Första våningen inrymmer där ett par lärosalar samt en gymnastiksal för övningsskolan och ett frukostrum, dar barnen under tillsyn av en seminarist få äta sin frukostsmörgås, ifall de ej hinna hem.
Denna gymnastiksal ar egentligen två sammanslagna klassrum och inredd endast med det nödvändigaste i fråga om materiell. På grund av det stora antalet gymnastiktimmar betyder denna anordning en stor fördel för ämnet i fråga.
Andra våningen har fyra lärosalar, här avsedda for 24 elever, och ett rum för naturkunnighet. Detta rum betecknar ett verkligt framsteg för naturkunnighetsundervisningen inom övningsskolan. Arbetsborden här, trappstegsformigt ordnade, medge verkliga lärjungelaboratio-ner, materiellen till ämnets olika grenar finnes tillgänglig i samma rum och kan utan tidsspillan plockas fram till lektionen; gas, varmvatten och elektricitet, dragkapell, skioptikon och rörliga svarta tavlor fullständiga utrustningen. Arbetsborden äro, som i alla laboratorielokalerna, svarta och motstå vilken behandling som helst.
Vardera våningen har också ett materiellrum för kartor, läseböcker och annat, som ej hor naturkunnigheten till. Det ena av dessa rum ar samtidigt lokal för övningsskolans bibliotek, det andra användes för lektioner kring sandlådan.
Korridorerna här ha också en halv-cirkelformig nisch, det inre av ett torn, som lämpar sig for uppställande av akvarium och terrarium.
Översta våningen av denna flygel rymmer ett klassrum, sal för kvinnlig slöjd samt skolkök, detta senare ljust, luftigt, hygieniskt och praktiskt inrett, som skolkök numera byggas. Det ar avsett för de två högsta klassernas flickor.
Korridorerna ha dricksanordningar efter springvattensprincipen, sådana finnas även på skolgården, tvättställ och klädhängare i olika höjd för de olika gruppernas elever.
Brandposter finnas lätt tillgängliga i varje våning.
Ringningen inom skolan sker automatiskt med kraftiga klockor inom och utom byggnaden.
Som slutomdöme torde kunna sägas, att den nya byggnaden i det hela uppfyller anspråken på en modärn, hygieniskt och praktiskt inredd skola. Därtill kommer, att dessa syften förenats med ett tilltalande yttre och med trevnad och behaglig anordning i det inre. De minsta utrymmen äro väl tillvaratagna, små konferensrum, materiellrum och städskrubbar finnas inpassade överallt, där sa befunnits möjligt.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0102.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free