- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
99

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 6

SVENSK LÄRARETIDNING.

99

distrikt, som ligger nära ett annat, dit han enligt den godkända resplanen skulle fara, utan vidare under sin planerade resa göra en avstickare till det förstnämnda. Enligt ovanberörda anvisningar kan han icke göra detta utan med risken att av egna medel få betala reskostnaden. Han måste ju först skriva till skolöverstyrelsen. Medgives då resan, får han i de flesta fall företaga densamma från sitt hem, varigenom den blir alldeles onödigt fördyrad, i synnerhet om det ifrågavarande skoldistriktet ligger avlägset därifrån.

Vad beträffar överstyrelsen, som skulle få det tvivelaktiga nöjet att fördela anslaget, ar det icke nog med de förut antydda svårigheterna, som bleve förenade med anslagets fördelning. Inspektörernas skrivelser i förevarande avseende och de kostnadsberäkningar, som i anledning av dessa måste utföras, skulle i avsevärd grad öka överstyrelsens arbetsbörda, vilken redan förut, enligt vad vi veta, ar av den omfattning, att Överstyrelsens ledamöter langa tider på året tvingas att arbeta både dag och natt.

Det allra mest anmärkningsvärda i denna fråga synes oss emellertid vara den motivering, som departementschefen presterat för förslaget att giva anslaget reservationsanslags natur. Denna motivering ar följande:

Badande förhållanden påkalla enligt min mening åvägabringandet av en sådan ordning, att statsverkets utgifter för nu ifrågavarande ändamål må kunna i förväg överblickas och trygghet vinnas för att dessa utgifter hållas inom en ram, som icke lämnar rum för andra kostnader an sådana, som kunna anses betingade av ett verkligt behov.

Härtill må först anmärkas, att den nämnda tryggheten vinnes redan nu

- och sa har förhållandet varit ända sedan inspektionen på grund av 1914 års riksdagsbeslut omorganiserades

- dels därigenom att skolöverstyrelsen fastställer alla inspektörernas resplaner, dels genom föreskrifterna i inspektörsinstruktionen, att inspektörs mera tillfälliga besök i skoldistrikten skola, sa vitt möjligt, sättas i samband med den regelbundna inspektionen samt att tjänsteresorna skola sa anordnas, att den största möjliga besparing vinnes i res- och traktamentskostnad, dels ock därigenom att inspektör skall till överstyrelsen lämna redogörelse for sina inspektionsresor beträffande varje skola, han besökt. På grund härav synes ingen enda resa nu kunna företagas, utan att den ar betingad av ett verkligt behov.

Men vidare gör man vid läsningen av berörda motivering genast den reflexionen: Om nu »de rådande förhållandena» påkallat ändring av detta anslags natur, sa hava väl

dessa förhållanden även påkallat en motsvarande ändring beträffande alla de många andra reskostnadsanslag, som under olika huvudtitlar finnas upptagna i statsverkspropositionen. Ser man sa närmare efter, finner man till sin överraskning, att dylik ändring icke föreslagits beträffande något enda av de övriga nyssnämnda anslagen. Nog tycker man då, att dessa »rådande förhållanden» äro något underliga. Uppenbarligen kunna de under sådana omständigheter icke vara av statsfinansiell natur. Att de sa skulle vara säges icke heller i propositionen. Men då återstår, sa vitt vi kunna se, ingen annan förklaring, an att vederbörande här endast velat inskränka inspektionsverksamheten, en åtgärd som otvivelaktigt skulle leda till förfång för folkbildningen, därest riksdagen godkände densamma.

Vad beträffar borttagandet av arvodesförhöjningen åt lärare i fortsättningsskolorna, vilja vi här endast erinra därom samt i övrigt hänvisa till de i riksdagen väckta motionerna angående bibehållande av sagda förhöjning. I fråga om folkhögskolorna, som fortfarande hava att dragas med stora ekonomiska svårigheter, har icke blott det förutvarande tilläggsanslaget å 75,000 kr. borttagits, utan det ordinarie anslaget har dessutom nedsatts med30,000kronor; i allt har sålunda en minskning med 105,000 kr. vidtagits. Anslaget har visserligen fått behålla sin natur av förslagsanslag, men angående det återstående anslagsbeloppet, 800,000 kr., har i propositionen intagits en anmaning till vederbörande att söka icke överskrida detsamma.

Sammanställer man de i statsverkspropositionen framställda förslagen rörande förutberörda fem anslag och de f or sagda förslag angivna motiveringarna, och lägger man därtill vad som föreslagits angående nedsatta anslag j till det frivilliga folkbildningsarbetet i övrigt, kommer man med nödvändighet till det resultatet, att berörda förslag äro ägnade att i hög grad pressa såväl det grundläggande som det fortsatta folkbildningsarbetet tillbaka.

En läroverksreform.

Uppsala Nya Tidning har som bekant slutit upp bland dem, som motsatt sig skolreformen. Om några därav skulle vilja draga den slutsatsen, att tidningen saknar reformvilja på det ifrågavarande området, sa jävas en sådan misstanke fullständigt av följande av tidningen framlagda högst beaktansvärda reformförslag.

Tidningen vänder sig mot det gamla oskicket, att de allmänna läroverkens

kataloger lämna uppgifter om faderns samhällsställning och yrke. Dessa uppgifter ar det - och ingalunda skolans organisation - som uppfostra till »klass- och högfärdsanda».

Det ar egendomligt, skriver tidningen, att höga vederbörande, i detta fall skolöverstyrelsen, inte kan fatta att en sådan rubrik i våra dagar inte bara ar obehaglig, utan till och med skadlig. Man vet mer an väl den klassanda, som finns i samhällena, och vad skall det då tjäna till att låta den ena skolpojken, som kanske ar ett pundhuvud, ståta med sin pappas fina titel, under det att den andre, som kanske ar ett gott huvud, har en far i anspråkslös, om an aldrig sa aktningsvärd samhällsställning. Man känner val till, hur det understundom går till skolpojkar emellan, dock kanske något mindre nu an förr, innan den sa högt beklagansvärda demokratin i viss mån slagit igenom. Men klass- och högfärdsanda finns alltid.

Det ar alltid en anledning till onödigt prat, inte minst inom de lägre skolklasserna. Det ar val ändå meningen, att skolpojkarna skola vara kamrater, och inte graderas efter sina pappor. Den som ar intresserad kan taga reda på det ändå, och läroverkens kataloger behöva icke ersätta vare sig telefonkatalog eller adresskalender. För övrigt kan det ju inträffa rätt egendomliga förhållanden. Det ar ju möjligt att fadern för många herrans ar sedan ar avliden, under det att modern helt och hållet får bekosta barnens utbildning. Men hon får aldrig stå i katalogen. Och huru förfar man om fadern ar okänd?

Bleve denna verkligt djupgående läroverksreform genomförd, sa borde intet kunna anmärkas mot våra läroverk ur demokratisk synpunkt. Frågan om att barnens uppfostran icke bör bestämmas med hänsyn till föräldrarnas samhällsställning löses enkelt och naturligt. Man stryker bort samhällsställningen ur katalogerna. Man lägger bort titlarna. Uppsala Nya Tidnings uppslag kan varmt rekommenderas åt den nya utredning, som från läroverkshåll påyrkas. Denna utredning bör härigenom kunna på ett radikalt sätt begränsa sin uppgift. Och framför allt läroverkens demokratisering, i den mån sådan kan anses påkallad, kan genomföras utan de stora kostnader, som genomförandet av skolkommissionens förslag skulle medföra.

Kolleger i nöd.
Under denna rubrik skriver en lärare till oss följande:
Helt nyligen har, på föranstaltande av Svensk Läraretidning avslutats en be-hjärtansvärd insamling till nödställda tyska lärare. Men även i vårt land fin-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0107.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free