- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
245

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 13

SVENSK LÄRARETIDNING.

245

den kan inskränka sig till att omfatta ämnena modersmålet, matematik, fysik och kemi.»

Det vill synas, som om den behandling frågan rönte vid omnämnda kongress, i någon mån inverkat på riksdagsbeslutet i ärendet. Visserligen ansåg sig riksdagen, antagligen med hänsyn till att den yrkesbestämda högre folkskolan ännu icke nämnvärt hunnit utvecklas, icke kunna insätta den nämnda skolformen på någon bestämd plats i systemet av praktiska ungdomsskolor. Men att riksdagen ansåg, att detta snarast möjligt borde ske, framgår av det tillägg, riksdagen i detta avseende gjorde till k. m:ts proposition. Enligt detta till-lägg överlämnade riksdagen det slutliga fixerandet av inträdesfordringarna för de tekniska fackskolorna och de tekniska gymnasierna åt k. m:t men uttalade som önskemål, att därvid måtte tagas i övervägande, huruvida icke åt dem, som genomgått vissa av den högre folkskolans mera utvecklade former, kunde beredas samma möjlighet till inträde i. fackskolorna och gymnasierna, som skulle tillkomma dem, som genomgått realskola eller kommunal mellanskola.

Vid det fixerande av inträdesfordriug-arna för nämnda skolor, som riksdagen sålunda överlämnade åt k. mit, har man emellertid vad beträffar de tekniska gymnasierna rätt avsevärt avvikit från vad såväl de sakkunniga som riksdagen uttalat sig för. För inträde i dessa praktiska skolor föreslogo de sakkunniga sex månaders praktiskt arbete, medan de begränsade fordringarna i främmande språk till realskolans kurs i engelska samt uttalade sig mot krav på kunskaper i tyska språket.

Vid utformningen av bestämmelserna har man emellertid ansett sig kunna begränsa tiden för praktiskt arbete till två månader samt uppställt krav på kunskaper såväl i tyska som engelska, motsvarande betyget godkänd i realskolexamen. Detta ar sa mycket mera ägnat att förvåna, som det för inträde i de nuvarande tekniska elementarskolorna icke fordras alls några kunskaper i främmande sprak.

Genom att for inträde i de tekniska gymnasierna fordra insikter i två främmande språk har man omöjliggjort för »dem, som genomgått den högre folkskolans mera utvecklade former» att utan komplettering av sina kunskaper vinna inträde i de tekniska gymnasierna. Man har gått rakt emot såväl sakkunnigas förslag som riksdagens tydligt uttalade önskemål.

En sådan åtgärd torde ur samhällssynpunkt få anses mindre välbetänkt. Den ringa anslutningen till dessa skolor synes bestyrka detta.

Vad inträdesfordringarna för de tekniska fackskolorna angå, har man helt följt de sakkunnigas förslag.

Under den tid, som förflutit, sedan riksdagen fattade sitt beslut angående de praktiska ungdomsskolorna, har er-

farenheten givit vid handen, att tillträde till praktiska ungdomsskolor för såväl teknisk som merkantil utbildning bör kunna lämnas för respektive högre folkskolors elever på samma villkor, som tillkommer dem, som genomgått realskola eller kommunal mellanskola. Då de tekniska elementarskolorna kunnat åstadkomma ett gott resultat, utan att vid inträdet fordra kunskaper i främmande språk, böra, såsom av de sakkunniga kraftigt hävdats, de tekniska gymnasiernas inträdesfordringar kunna begränsas att gälla ett språk, engelskan.

På grund av vad ovan anförts får kongressledningen sålunda hemställa,

att centralstyrelsen för Sveriges allmänna folkskollärarförening måtte vidtaga lämpliga åtgärder i syfte

1) dels att bringa inträdesfordringarna för de tekniska gymnasierna i överensstämmelse med av särskilda sakkunniga den 3 oktober 1917 avgivet förslag och med 1918 ars riksdags beslut;

2) dels att giva den yrkesbestämda högre folkskolan, också enligt 1918 års riksdags beslut, en sådan plats i systemet av praktiska ungdomsskolor, att för dem, som genomgått denna skolas mera utvecklade former, beredes samma möjlighet för inträde i praktiska skolor, som tillkommer dem, som genomgått realskola eller kommunal mellanskola.

Folkskollärarkongressen.

I nummer 11 av denna tidning meddelar sekreteraren i Göteborgs folkskollärarsällskap, att dess styrelse åter har kallat till val av ombud för stads-lärarkongressen i Stockholm instundande påsk.

Med anledning av detta meddelande vill undertecknad härmed hänvisa till § 9 av kongressernas stadgar, där det heter: »Inom varje vid kongresserna företrädd stad skall finnas ett för kalenderår valt korresponderande ombud, som utses av lärarna på platsen. Sådant ombud åligger: att lämna kongressledningen samt korresponderande ombud i andra städer begärda upplysningar rörande kår- och skolangelägenheter; att anordna val av kongressombud och att inkassera och till kongressledningen redovisa bestämda avgifter.»

Vid ett i denna tidning förut omnämnt kårmöte med stadens manliga lärare, vilket anordnats »för att besluta i frågan om kårens ställning till kongresserna och för eventuellt val av korresponderande ombud», beslöts utan votering att inga ombud skulle sändas. Förslaget om att utse korresponderande ombud avslogs enhälligt.

Av ovanstående torde framgå, att den av sällskapets styrelse nu vidtagna åtgärden icke står i överensstämmelse med kongressernas stadgar.

Göteborgslärare.

- Göteborgs folkskollärarsällskap beslutade å möte den 18 dennes att låta representera sig av sju ombud till de större städernas folkskollärarkongresser i Stockholm innevarande ar. Till ombud utsagos hrr Julius Ingvarsson, Orvar Särnqvist, Gust. O. Olsson, Lars Brolén, Enoch Andersson, Ernst Holmberg och Emil Kristensson.

Andra föreningar.
Sveriges småskollärarinneförening.
Föreningens styrelse höll sitt årssammanträde i Jönköping den 2-3 mars. Vi påbörja här en redogörelse för detsamma.
Närvarande voro: Karola Pålsson, Malmö, Sigrid Bredberg, Jönköping, Anna Ljung-
Sren, Huskvarna, Ester Janzon, Huskvarna, livia Karlström, Hakarp, och Hanna Westling, Gävle.
Fru Ida Waldén, Landskrona, hade av sjukdom hindrats att infinna sig vid sammanträdet, I hennes ställe hade inkallats suppleanten fröken Ida Odqvist, Karlstad.
Till ordförande omvaldes Karola Pålsson, till v. ordf. Sigrid Bredberg, till l:a sekr. Ida Waldén, till 2:a sekr. Anna Ljunggren och till kassaförvaltare Ester Janzon.
Till medlemmar av verkställande utskottet utsagos Karola Pålsson, Ida Waldén och Sigrid Bredberg.
Lokalföreningarnas beslut om ansvarsfrihet.
I revisionsberättelsen av den 23 febr. 1923 hade föreningens revisorer tillstyrkt lokalföreningarna att bevilja styrelsen full och tacksam ansvarsfrihet för 1922 års räkenskaper och förvaltning. Denna hemställan har behandlats av 29 lokalföreningar samt blivit av dem alla bifallen.
Den dagliga undervisningstiden under första skolåret i skolformen C 1.
Redogörelse lämnades för denna fråga, som under ar 1923 hade behandlats av lokalföreningarna. Av 22 föreningar, som upptagit ärendet till behandling, hade 5 beslutat ej göra något uttalande. De övriga hade avgivit sina svar i anslutning till de av styrelsen uppställda frågorna.
Frågan l: Anser lokalföreningen, att även i undantagsformerna C 1. m. fl. första klassens skoldag bör utgöra högst fyra timmar? har av 16 lokalföreningar besvarats med ja och av l med nej.
Frågan 2: I sa fall vilka uttalanden vill lokalföreningen med anledning därav göra? hade i huvudsak besvarats sålunda. Lokalföreningen anser, att det skulle vara till undervisningens fördel, om den dagliga lärotiden vid dessa skolor vore fyra timmar för lista kl. och fem timmar för 2:dra kl. l lokalförening anser, »att om undervisningsplanens föreskrift, att i C 1-skola skall läsas i lista och 2:dra kl. tillsammans 28 timmar per vecka, måste följas, och det ej kan medgivas en avkortning till 27 timmar pr vecka = 12 för lista kl. och 15 för 2:dra, vore dock något vunnet genom det medgivandet, att de 28 timmarna må kunna fördelas sa, att lista kl. läser 13 och 2:dra kl. 15 timmar, d. v. s. för lia 5 timmar under en dag i veckan och 4 timmar under 2 dagar samt 2idra kl. 5

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0253.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free