- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
307

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 16

SVENSK LÄRARETIDNING.

307

drag efter annan grund an den för småskollärare i allmänhet gällande; den andra, att riksdagen ville vid beslutandet av statsbidrag för avlöning av lärare vid folk-och småskolor eller därmed jämförliga skolor mera bestämt och tydligt an hittills skett utsäga, vilka de omständigheter och villkor äro, som berättiga till eller som förorsaka förlust av statsbidraget.

Beträffande den förstnämnda av dessa motioner har utskottet - efter att ha antytt »de svårigheter, som äro förbundna med den ifrågasatta anordningens realiserande och vilka icke synas hava blivit av motionären till fullo beaktade»

- förklarat sig intet ha att invända mot att en utredning i berörda hänseende kommer till stånd, men »hyser utskottet den bestämda uppfattningen, att en dylik utredning icke bör knytas som villkor vid utgående av ett å riksstaten uppfört anslag utan bör såsom en fullt fristående fråga behandlas och avgöras».

- I fråga om den andra av de nämnda motionerna har utskottet uttalat, att då motionären icke lämnat någon som helst anvisning om vilka brister enligt hans mening förefinnas i gällande statsbidragsbestämmelser, och då i övrigt några skäl icke anförts till förmån för motionärens yrkande, har utskottet icke funnit motionen böra vinna avseende.

Riksdagens beslut

rörande 8:e huvudtiteln.

Den 9:e april företogs kulturbudgeten till behandling inom riksdagens båda kamrar. I alla de punkter, som finnas upptagna under rubriken Folkundervisningen följdes utskottets här ovan refererade förslag, undantagandes i två fall. Det ena av dessa gällde anslaget till beredande av höjda stipendier åt elever vid folkskolseminarier, det andra gällde anslag till arvodesförhöjningar åt lärare vid fortsättningsskolorna. Det förstnämnda anslaget, som nu utgår med 100,000 kr., hade regeringen sänkt till 50,000 kr. och första kammaren biföll regeringsförslaget med 63 röster mot 54. Andra kammaren däremot beslöt med 117 röster mot 69 att bifalla utskottets förslag, som höjt beloppet till 75,000 kr. Här förestår sålunda gemensam votering.

Till arvodesförhöjning åt lärare vid fortsättningsskolorna hade statsutskottet, såsom ovan nämnts, föreslagit 237,500 kr., men båda kamrarna beslutade sig för avslag, den första med 62 röster mot 34 och den andra med den knappa majoriteten av 87 röster mot 82. Utgången torde kunna tillskrivas finansministern, som i båda kamrarna talade för avslag. I andra kammaren möttes han dock av ett energiskt motstånd, särskilt av hr Rydén.

jC/fferafur.

Barn och självsuggestion av Gertrude Mayo. Översättning och bearbetning av Gurli Hertz man-Ericsson. Kr. 2:75. Bokförlaget Natur & Kultur.

Föreliggande arbete avhandlar, vilken betydelse den ryktbare apotekarens i Nancy metod kan ha vid behandling av barn, friska och färdiga ej mindre an sjuka.

Författarinnan, vilken hör till dem som helt och fullt tagits fångna av monsieur Coué, ger-inlednings vis några mycket målande skildringar av hur det går till vid hans mottagningar och vilka underverk hans suggestiva metod kan göra.

I fortsättningen uppehåller hon sig särskilt vid Coués barnklinik, - »de lyckliga barnens klinik» kallar hon den, vilket ej heller tycks vara för mycket sagt. Coué sköter ej denna själv, utan för den svarar en mademoiselle Kauft" mänt, vilken för sin del vunnit hälsa hos honom och sa, besjälad av en önskan att i sin tur göra andra gott, stannat i Nancy och tagit sig an sjuka barn.

De- resultat, hon vid dessas behandling kommit till, äro helt enkelt utomordentliga.

Nu äro vi lärarfolk ej sjukvårdare - annat an till husbehov, då sa måste vara - sa fröken Mayos bok intresserar oss säkerligen mest i sin senare del, där den utvecklar en rad intressanta synpunkter i fråga om hur friska barn böra eller icke böra behandlas.

Varför tala om att de skola behandlas? - De bli alltid behandlade. Deras liv i skolan ar en oavbruten växling i att giva och taga, mest det senare. Vad ar detta annat an suggestion? Det ar bäst vara på det klara, att sa ar. Ty då kan man få det rätta utbytet av nästa fråga, som blir: Hur meddela vi våra suggestioner?

»Du, Kalle, kan då aldrig sitta stilla!» Heter det inte ofta sa? En suggestion, säger den här boken. Men en dålig och farlig suggestion. Låt den upprepas, och låt Kalle vara lagom mottaglig, och han skall sluta med att icke kunna sitta stilla. - Våra tillrättavisningar böra visa väg ur svårigheterna, böra hjälpa i st. f. att banna, håna o. dyl. - »Många människoliv ha komplicerats och till och med ruinerats på grund av okunnighet hos dem,som haft barnens fostran om hand», heter det. - Vi få hoppas, det ar ett stycke överdrift. Men det skadar ej att ta sig en funderare, ty kanske–––––-

Säkert ar i varje ’fall, att författarinnan har rätt, när hon påtalar hemmens brister. I många fall gäller det kanske en menlös oförmåga. Gustav Frödings »Lelle Kall-Johan» kan tas som typ ur en sådan miljö. Med honom ar det dock inte sa farligt. Att han suggererats till för hög tro om sig själv, korrigerar nog livet sa småningom. Allvarligare blir det, när det gäller den mängd fysiska och psykiska lyten, särskilt de senare, som

redan före 6-årsåldern ofta befinnas grundlagda, och vilket skett, därför att vi själva släpa på ett arv av skadliga suggestioner.

»Kunde vi bara göra oss av med en del av de falska suggestioner, med vilka vi dagligen röra oss, sa skulle vi kunna åstadkomma underverk för en kommande generation», säger fröken Mayo.

Ar sådant möjligt, och varför skulle det ej kunna vara det, då ar »Barn och självsuggestion» en bok för alla, som ha med barn att göra. Även om ett och annat påstående eller uppslag väcker gensagor, innehåller den dock en mängd odisputabelt goda och väckande tankar att ta vara på.

B. E.

Övningsbok i modersmålet för småskolan av K. G. Jonsson, fil. doktor, under medverkan av Saga Wallgren och Hulda Ödlund, seminarielärarinnor. Lindblads förlag. Kart. 0,75.

Att en liten övningsbok för de skriftliga arbetena i småskolan bör begagnas, ar en rätt vanlig uppfattning. En del goda sådana, såsom Gagner-Bergmark, På egen hand, Hedberg-Lindskog, Den lilla övningsboken m. fi. ha också tillkommit under de senare åren.

Fråga torde emellertid vara, om icke de i småskolan använda läseböckerna kunna lämna en god del av det stoff, som erfordras vid de skriftliga övningarna i småskolan. Åtminstone ar det undertecknads erfarenhet, att läseböckerna kunde mera utnyttjas i detta avseende.

Dr Jonssons övningsbok skiljer sig från förut befintliga bland annat däri, att den icke upptager avskrivningsövningar i sa stor utsträckning som annars ar brukligt, då författaren anser, att sådana varit alldeles för högt värderade, en uppfattning, som, då fråga ar om de två första skolåren, icke torde delas sa allmänt.

Övningsboken upptager rättskrivnings-övningar, skiljeteckensövningar, språkbyggnadsövningar och uppsatsövningar. De första tolv sidorna äro tryckta med skrivstil med vackra bokstavsformer.

Texturvalet ar gott. Boken prydes med vackra illustrationer, därav några i färger.

Till slut en fråga: månne icke boken med samma fördel kunde ha blivit tryckt inom landet?

E. C-n.

Mexiko och mexikanska problem av
Carleton Beals i bemyndigad översättning av Axel Palmgren. Hugo Gebers förlag. Pris 6 kr.
Författaren till detta aktuella arbete tillhör den nya generation av amerikanska journalister, som nu börjar sätta sin prägel på amerikansk press. Dessa yngre äro grundligt bildade och vittfce-resta män, som varit i tillfälle att genom jämförande studier i olika land förvärva sig en vidsynt uppfattning om so-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0315.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free