- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
314

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

314

SVENSK LÄRARETIDNING.

Nr 17

skolväsendet i vart land erhållit en central myndighet, för tio ar sedan övergick till ett vidsträcktare verksamhetsfält på skolans område, först såsom inspektör och sakkunnigt biträde i fråga om undervisning i manlig slöjd hos läroverks- och folkskolöverstyrelserna och sedermera som ledamot av skolöverstyrelsen. Unjier de fem ar, som Berg med aldrig svikande intresse för folkskolans sak och med oförminskad arbetskraft verkat såsom undervisningsråd, har han haft den närmaste vården och ledningen av viktiga grenar av vårt folkskolväsen sig anförtrodda, i främsta rummet fortsättningsskolan. Berg deltog såsom sakkunnig inom ecklesiastikdepartementet i de utredningar, som föregingo propositionen om fortsättningsskolan och övriga praktiska ungdomsskolor vid 1918 års riksdag. Han var därför synnerligen val skickad att i skolöverstyrelsen taga hand om fortsättningsskolan, när efter reformens genomförande i riksdagen det blev fråga om att få den nya skolformen förverkligad i skoldistrikten. Det har här gällt ett synnerligen maktpåliggande arbete under de senast gångna åren, då portföret icke alltid varit det bästa. Att resultatet likväl blivit sa gott torde i hög grad bero därpå, att Berg vid vården av denna angelägenhet liksom i alla sina ämbetsgärningar fattat sin uppgift närmast såsom ledare och rådgivare. Det icke minst viktiga i fråga om fortsättningsskolreformens förverkligande har varit att skapa en duglig lärarkår för denna skola. Det har jämväl närmast ankommit på Berg att pröva de otaliga behörighetsansökningarna för kompetens till dylika lärartjänster ävensom att organisera de många kurser for fortsätt-ningsskollärare, vilka med statsunderstöd under de senaste åren anordnats i skilda delar av riket.

En angelägenhet, som sedan gammalt legat Hjalmar Berg varmt om hjärtat, ar skolornas förseende med ändamålsenlig undervisningsmateriell, och för lösandet av denna fråga har han utfört ett hängivet och energiskt arbete. Skapandet och ledningen av Svenska skolmuseet, denna av Sveriges allmänna folkskollärarförening Upprättade centralanstalt för bland annat modärna hjälpmedel för undervisningen, utgör ett verkligt monument över Bergs osjälviska offervillighet, när det gäller att främja en för skolundervisningen betydelsefull sak. Huru mycken tid 4ch kraft har icke B. under hela 16 ar nedlagt för skötseln och utvecklingen a|v denna betydelsefulla institution, OC]|L detta utan någon ersättning. I samband härmed bör ock erinras om Bergs banbrytande verksamhet beträffande kirjematografien såsom hjälpmedel i undervisningens tjänst. Utan något reklammaken för sig själv utexperimenterade Berg vid Svenska skolmuseet skolkinematografien till praktisk användbarhet}, och detta förträffliga åskådningsmedel i skolundervisningens tjänst

har sedermera, som bekant, nått en betydande utveckling.

De båda systerinstitutionerna Sveriges allmänna folkskollärarförening och Svensk Läraretidning stå i stor tacksamhetsskuld till Hjalmar Berg för mångåriga tjänster, som de från bans sida åtnjutit. De, som följt Bergs verksamhet på nära håll, veta, att det varma intresse och det stöd, som Berg i olika hänseenden lämnat såväl tidningsbolaget som lärarkårens enhetssträvanden i allmänna föreningen, verkligen gått på djupet.

Hjalmar Bergs arbete och strävanden hava följts av framgång. Detta finner osökt sin förklaring däri, att i hans person alltid den renaste idealitet varit förenad med ett sällsynt praktiskt handlag, sorn kommit till uttryck i såväl sakernas planläggning som deras utförande. Som personlighet har han alltid haft mycket att giva dem, som i samarbete eller eljest kommit honom nära. Ty hans manliga karaktär ar av äkta svenskt kärnvirke, han ar god och glad och finner en lust i att hjälpa.

Ett redligt tack därför på 65-årsdagen till Hjalmar Berg för vad han verkat och för vad han ar. Ännu står han med ungdomlig spänstighet mitt uppe i arbetet och kampen. Och hans många vänner kunna ingenting bättre önska, an att vår svenska folkskola länge ännu måtte få räkna med honom såsom en av sina främsta i aktivt arbete och på säker vakt för de intressen, som ligga hans hjärta nära.

En beaktansvärd upplysningsskrift

Att rekommendera för alla

folkskolans vänner och

fiender.

Såsom vi i föregående nr i korthet om-förmälde, har på P. A. Norstedt & Söners förlag utkommit en av undervisningsrådet Sven Nylund författad broschyr med titeln »Vår folkskola. Några*nutidsfrågor med historisk bakgrund». Denna broschyr utgör ett sanningens ord i rätt tid. Genom sin sakliga och vederhäftiga och på grund därav ovederläggliga framställning kommer den som en frisk och rensande vind i den unkna luft, som under de senaste aren spritts på vissa håll genom den reaktionära folkskolpolitikens målsmän.

De nutidsfrågor, förf. behandlar, äro följande tre: Folkskolans underhåll, folkskolans ställning till stat och kommun samt heltidsläsning och halvtidsläsning. Innan förf. närmare inlåter sig på dessa frågor var for sig, har han givit dem en ganska omfattande historisk bakgrund. Som skäl härtill har han i förordet anfört bi. a.:

I allmänhet har jag den uppfattningen, att man knappast kan fullt riktigt bedöma de frågor, som komma under diskussion och kräva sin lösning - framför allt icke mera in-

vecklade samhällsproblem - utan att de ställas in under historiska synpunkter. Verklig insikt i en sak kan näppeligen förefinnas utan någon historisk kunskap om densamma. Folkskolfrågorna utgöra härvid intet undantag. Även när det gäller dem bör det sålunda ha sin betydelse, att de betraktas i sitt rätta historiska sammanhang och därigenom erhålla en mera allsidig belysning. Finge sa mera allmänt ske, skulle ett betydligt färre antal vanföreställningar, an vad ofta ar fallet, föras till torgs i dagsstriderna, när det gäller hithörande spörsmål.

Historiken föregås av en särdeles intressant och val skriven inledning, i vilken förf. under rubriken »En god folkbildning - den förnämsta frågan» erinrar om den bondeståndets målmedvetna och sega kamp för en förbättrad folkbildning, som fördes i början av förra århundradet, om kampen för folkskolans tillkomst och vidare utveckling såsom ett led i det svenska bondeståndets frigörelsekamp och framryckning till en mera betydelsefull ställning i det allmänna samfundslivet, om folkbildningens betydelse för de nya samhällsklasser, som sedermera framträtt och vaknat till medvetande om sin ställning och sitt mål, samt om Karl Staafs uppskattning av folkbildningsfrågan såsom den största och förnämligaste frågan för vårt folk.
Förf. menar, att insikten hos den stora allmänheten om folkskolans samhälleliga betydelse skulle hållas mera levande, om man allvarligen tänkte sig in i hurudant tillståndet skulle vara utan de frukter, som den allmänna folkskolan tillfört vårt folk, och citerar därvid en svensk professor, som med anledning av gjorda iakttagelser i Polen yttrar:
»Vi svenskar, som litet tanklöst och litet blaserat njuta frukterna av ett århundrades folkliga bildningskamp, som en smula överlägset tala om skolmästare och Chron-schougar, vi borde en gång emellanåt betrakta bönderna österut på nära håll för att friska upp vår i matt välbehag avdomnade tro på upplysningens välsignelser. Härute kan man börja svärma för den svenska folkskolan som man svärmar för ett bad i en smutsig järnvägskupé.
En liten tankställare i den vägen då och då, säger förf., torde onekligen hava

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0322.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free