- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
327

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Nr 17

SVENSK LÄRARETIDNING.

327

vad som ar mest beundransvärt i de anförda profetiska utsagorna: den målande åskådligheten i de rent skildrande momenten, den inträngande kraften i* de uttalade varningarna och hotelserna, värmen och innerligheten i uttrycken för gudstro, längtan och framtidshopp eller den oförlikneligt sköna och för bibeln säregna poetiska framställningsformen. Dessa egenskaper framhävas dessutom i många fall på ett rent yttre sätt genom den typografiska anordningen att låta de olika tankelederna få en var sin särskilda rad, vilket speciellt i fråga om de i bibeln sa ofta förekommande parallellismerna ar av god verkan. Som exempel må citeras:

Om an bergen vika bort

och höjderna vackla,

sa skall min nåd icke vika från dig

och mitt fridsförbund icke vackla,

säger Herren, din förbarmare.

och:

Med glädje skolen I draga ut och med frid skolen I föras åstad. Bergen och höjderna skola brista i jubel, där I gån fram och alla träd på marken skola klappa i händerna.

Texter av här berörd art torde tala bäst för sig själva och göra omedelbart, utan utläggningar eller förklaringar det djupaste och varaktigaste intrycket.

Sambandet mellan de olika texterna ar förmedlat på ett sätt, som gör, att den historiska kontinuiteten icke slappes ur sikte. Av synnerligt stort värde i detta hänseende äro de på lämpliga ställen inpassade korta historiska översikterna och tillbakablickarna. Dessa giva tillika en god överblick av utvecklingen ävensom inblick i en del sociala och politiska förhållanden m. m., varom man bör äga kännedom för att erhålla en riktig uppfattning av textinnehållet. I saknad av ett dylikt sammanbindande moment får en samling berättelser och texter lätt något mosaikartat över sig i motsats till vad fallet ar i professor Herners bok. Givetvis ar det dock först på ett mera framskridet stadium och särskilt i 6:e årsklassen, som en överblick över det historiska sammanhanget kan fullt tillgodogöras. På det lägre skolstadiet ställer sig förhållandet annorlunda. Där ar det den psykologiska synpunkten, som i främsta rummet blir bestämmande för innehållsurvalet.

Även i detta hänseende ger professor Herners bok en tydlig och tillförlitlig ledning. Sa ar t. ex. genom inom parentes satta siffror efter överskrifterna till varje stycke angivet, i vilken eller vilka årsklasser ifrågavarande text bör läsas, en fingervisning av stort värde för läsaren. Därmed ar tillämpad en hittills alldeles förbisedd princip av den största betydelse för den ratta ordningen vid läsningen av de särskilda bibeltexterna i skolan. Det, som icke lämpar sig för de yngre barnens uppfattning, uppskjutes till ett senare stadium. Därav följer exempelvis, att de berättelser, som pläga

allra först bjudas barnen till inlärande, de om skapelsen, lustgården, syndafallet m. fi., hänvisats till det högre skolstadiet, närmare bestämt sjätte årsklassen, på vilken ståndpunkt det ar möjligt att bibringa barnen en rätt uppfattning av dylika berättelser. I fråga om de nyssnämnda kunna sålunda lärjungarna komma till insikt om, att de giva uttryck åt den hos israeliterna rådande föreställningarna angående världens skapelse o. s. v. - Andra exempel att förtiga.

I slutet av boken finnes infört ett register, i vilket styckena ordnats efter de klasser, på vilka de fördelats, ävensom förslag till texter vid läsning direkt ur bibeln. - De sista bladen innehålla fyra kartor, av vilka den första upptager utom en fysisk-politisk karta över Palestina en mindre karta över Jerusalem och dess omnejd samt en mindre karta utvisande de tolv stammarnas område.

Sa väl med hänsyn till sitt innehåll som dettas tillrättaläggande för det avsedda syftet vittnar professor Herners bok alltigenom om en suverän behärskning av själva ämnet och uppfyller därjämte de högsta fordringar, som ur Psykologisk-pedagogisk synpunkt böra uppställas på ett arbete av dylik art. Någon bättre textbok i kristendomsämnet för folkskolan torde f. n. icke stå att erhålla, och den bör tillika bliva en ovärderlig hjälp åt läraren.

S.

En utopia eller några synpunkter och förslag beträffande skolreformen. Av Erik Ehlin. Ehlins förlag. Haft. kr. 1: 75.

I ett 64 sidor starkt arbete med nämnda titel har rektorn vid Stockholms stads högre folkskola för handelsundervisning Erik Ehlin gjort ett beaktansvärt inlägg i diskussionen om den förestående skolreformen.

Efter att ha framhållit några av det nuvarande systemets mest framträdande olägenheter framlägger författaren en del helt nya synpunkter vid uppgörande av plan för en skolorganisation, delvis grundade på erfarenheter, som blivit gjorda vid försök i Klara folkskola att anordna undervisningen i vissa ämnen enligt nya linjer.

Författaren tror för sin del, att en stark begränsning av de obligatoriska ämnenas såväl antal som omfång inom skolan vore både nödvändig och nyttig. Från den obligatoriska undervisningen vill han skilja all undervisning i främmande språk samt begränsa densamma till att omfatta blott vad som anses nödigt för att skänka acceptabel allmänbildning.

Med en sådan grundsats som utgångspunkt framlägger rektor Ehlin i allmänna huvuddrag ett förslag till enhetsskolans organisation, timplan och arbetsordning. Författaren tänker sig en åtta-

årig folkskola, omfattande femårig grundskola och treårig mellanskola, samt som påbyggnad på denna ett treårigt gymnasium.

Inom denna organisation skulle vad författaren kallar medborgarlinjen vara obligatorisk. Läroämnena inom denna skulle vara religionskunskap, svenska (med Stenografi), matematik, geografi, historia och naturkunnighet samt i de båda lägsta klasserna hembygdskunskap. De kurser, som kunde erfordras i dessa ämnen, borde medhinnas på tre lektionstimmar om dagen. Minst två timmar per dag borde dessutom vara anslagna för frivilliga ämnen inom av författaren föreslagen sprak- och reallinje eller linje för handarbete och kroppskultur.

Enhetsskolans princip skulle ytterligare genomföras i det avseendet, att en kursplan uppgjordes för varje linje hela skolan igenom och således ej, såsom hittills brukats, en kursplan for folkskolan, en för mellanskolan och en för gymnasiet. Härigenom skulle förebyggas all onödig omläsning av sådant, som redan inhämtats.

För dem, som under skoltiden icke kunnat begagna språk- och reallinjen, skulle beredas möjlighet att efter avgången från förmiddagsskolan upptaga studier å denna linje under kvällskurser. För landsbygdens befolkning skulle upprättas institut för undervisning per korrespondens, då särskilda undervisningskurser i ämnen å språk- och reallinjen mera sällan kunna inrättas på landsbygden.

Hur författaren för övrigt mera i detalj, an här- kunnat anföras, tänkt sig det hela, framgår av en i arbetet införd Skematisk organisationsplan med timplan och arbetsordning.

Hektor Ehlin medger själv, att många befogade anmärkningar kunna anföras mot det förslag, han skisserat. Och att en skola, anordnad enligt de framlagda synpunkterna, icke under närmaste tider kommer till stånd, torde vara säkert. Oaktat detta lämnar rektor Ehlins lilla skrift många goda synpunkter, som göra, att den bör påkalla verkligt intresse.

I arbetets sista del yttrar rektor Ehlin tänkvärda ord om bi. a. den fara för lärarens personlighet och uppfostrar-gärning, som en alltför långt driven uniformitet inom skolans värld kan medföra. Erik Gastegren.

Lek och arbete, Del I, Snipp, Snapp, Snurr. Läsning för barn av Johan Bergqvist. Erhålles hos förf. Pris kr. 2: 50.
Dövstumma barn, sinnesslöa barn och barn, som måste undervisas i s. k. hjälpklasser, hava en brist gemensam, vilken också ar den mest kännbara bristen för alla tre grupperna: deras språkutveckling ar mycket ringa.
Då det dövstumma barnet kommer i skola vid 7-årsåldern, har det på grund av sin dövhet och därav förorsakad brist som även den svagast utrustade män-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0335.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free