- Project Runeberg -  Svensk Läraretidning / 43:e årg. 1924 /
348

(1891-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

348

SVENSK LÄRARETIDNING.

18

Lundbom, Gävle, frågan om folkskolans* lärokurser i förhållande till arbetstiden. In-ledarinnan ansåg ej lärokursernas storlek stå i rimlig proportion till den korta tiden. Särskilt kännbart bleve detta för flickorna i de skolor, där skolköksundervisningen kommer in på klass VI. Hon ansåg denna hellre böra förläggas till folkskolans överbyggnader eller till klass VII, där sådan funnes. Vidare ansåg hon en del av det myckna stoffet under ämnet hembygdskunskap kunna utgå och andra delar med stor tidsbesparing kunna flyttas till ett högre skolstadium an klass III, där det nu ofta genomgås men måste anses ligga över barnens förmåga att tillgodogöra sig detsamma. Över denna sist berörda sida av kursplanen hölls senare på dagen ett anförande av fröken Ingegärd Palmer från Stockholm, och mötet gjorde ock ett uttalande för sådan uppflyttning av vissa delar av lärostoffet.

Angående undervisningsplanen i övrigt voro meningarna delade, och intet uttalande gjordes i frågan i sin helhet, emedan nian ansåg densamma ännu för litet prövad i praktiken.

Sista ämnet, som behandlades, var: Brännande skolfrågor vid årets riksdag. Inledare var fröken Frida Hamer} Stockholm, som redogjorde för vissa pedagogiska anslagsfrågor, frågor angående fortsättningsskolan, angående barnavården, förslag om allehanda indragningar i den för närvarande pågående reaktionära rörelsens syfte, den uppmärksammade frågan om privatläroverkens ställning samt frågor rörande undervisningen på små-skolstadiet. Något uttalande varken föreslogs eller gjordes, men talarinnan manade till uppmärksamt aktgivande på problemen och bevakande särskilt av dessas pedagogiska sidor, då hon ansåg, att organisatoriska och ekonomiska sidor av problemen bleve sa dominerande ibland även bland skolans representanter, att fara för tillbakagång i pedagogiskt avseende vore för handen.

Det i allo givande och lyckade mötet avslutades med gemensam middag med god stämning och tal på vers och prosa. Medlemmar av Gävlekretsen sörjde för den musikaliska underhållningen likasom under middagen första mötesdagen, då de helt utövade värdskapet.

Stockholm den 26A 1924.

Frida Hamer.

De kommunala ungdoms* skolorna.

Behörighet. K. m:t har bifallit en av examinerade folkskolläraren Tage Wet-zell gjord ansökning att bliva förklarad behörig att antagas till ordinäre lärare vid högre folkskola.

- K. m:t har bifallit en av fil. kand. B. H. "Wallenström gjord ansökning att bliva förklarad behörig att antagas till ordinarie lärare vid kommunal mellanskola och högre folkskola.

Fryksände högre folkskola. En av

styrelsen för Fryksände högre folkskola gjord framställning om tillstånd att upptaga en termins avgift av 10 kronor av elever, som deltaga i undervisningen i frivillig franska, dock ej om de äro medellösa, tillstyrkes av skolöverstyrelsen.

Uppehållande av tjänst. K. m:t har

medgivit, att två av lärartjänsterna vid Melleruds högre folkskola må under läsåret 1924-1925 uppehållas med extra ordinarie lärare.

Förkortning av undervisningstiden.

K. m:t har medgivit, att vartdera av läsåren 1924-1925 och 1925-1926 vid högre folkskolan i Väsby må omfatta allenast 32 veckor.

Tillsatta tjänster. Till e. o. lärare vid kommunal mellanskola: i Boden fil. mag. A. Billqvist och fil. mag. G. Åström; i Falkenberg fil. måg. H. E. Nilsson, fil. kand. P. Erlandsson, til. kand. H. Lundeborg och fil. kand. M. Ohlson.

Dödsfall.

P. G. Larsson.

I Södertälje har folkskolläraren och organisten i Över-Enhörna Per Gottfried Larsson avlidit. Den bortgångne var född den 12 april 1870, tog folkskollärarexamen i Uppsala och organistexamen i Strängnäs. I cirka 32 ar har han varit folkskollärare i Over-Enhörna. Han har bi. a. varit stiftare och styresman for Emy-hemmet i Över-Enhörna, ålderdoms- och barnhem, varit ordförande i kommunalnämnden, i kommunalstämman och fattigvårdsstyrelsen i Över-Enhörna och landstingsman i Södermanlands län m. m.

Närmast sörjes han av maka, tre döttrar och två söner. _____

Märta Nordmark.

Slöjdlärarinnan vid Borås folkskolor Märta Harriet Victoria Nordmark har avlidit.

Den avlidna, som var född i Onsala 1895, utexaminerades från Borås småskollärarinne-seminarium 1915. Sedan 1919 har hon varit anställd vid Borås folkskolor med placering sedan 1923 som slöjdlärarinna vid Gustav Adolfsskolan. Närmast sörjande äro syskon.

jCifferaiur.

Turistföreningens Atlas över Sverige.

Turistföreningen infriar i ar löftet till sina medlemmar att ge dem fortsättning en på det förra året påbörjade atlas-verket över Sverige. Föreningens Atlas över Sverige utgives, såsom redan föregående ar meddelades, i trenne delar, och detta ar få de över 100,000 medlemmarna den andra tredjedelen av det omfattande verket.

Anmärkningsvärt och agnat att redan nu med tillfredsställelse antecknas ar, att med del II fullbordas den huvudkarta över landet, som ingår i kartboken.

Med denna karta, som framställer landet i 17 blad, ha föreningens medlemmar erhållit en god och givande kartbild i skalan 1: l miljon över hela vart

land. I föregående kartböcker liar det ju varit vanligt att framställa Norrland i mindre skala, men genom Turistföreningens nya atlas, där olla bladen äro i samma skala, understrykas nu de stora avstånden i landet i norr, avstånd och arealer, som sannerligen behöva inpräntas för att rätt fattas. Gällivare, for att ta ett exempel, anses ju ligga långt där uppe i norr, men man tänker kanske mera sällan på, att arealerna äro sa stora, att det an ytterligare norr därom finnes plats för ett helt kartblad, större an vad som behöves för att teckna hela Skåne och Halland eller sträckan från Göteborg till Karlstad.

De nu utgivna kartbladen äro av intresse även för den klara bild av våra fjäll, som de giva. Terrängen erhåller sin framställning, och de eviga isarna, glaciärerna, ha en tydlig markering i kartans röda beteckningar.

Men först och främst äro kartorna ägnade att åskådliggöra vår svenska bygd, städer, orter, byar och gårdar m. m., och särskilt för Norrlands inre trakter torde utan överdrift kunna sägas, att man här erhåller en helt reviderad bild av bebyggelsens utbredning. Utvecklingen går raskt däruppe och stora förändringar ha skett sedan de senaste kartorna utkommo. En särskild omsorg ar ägnad namngivningen, varför Turistföreningens atlas för åtskillig tid framåt torde kunna användas som uppslagsverk, särskilt för de lappländska namnen, där förbistringen varit svår.

Det ar emellertid icke blott huvudkartan, som i ar ingår i atlasen, utan man får även en försmak av vad nästa års specialkartor och stadsplaner komma att bjuda. Rikets huvudstad och Göteborg stå främst i raden av stadsplanerna, och dessa stadsplaner, som avsluta årets atlas, äro särskilt ägnade att vara goda vägvisare över våra tvänne största städer.

För ny tillträd ande medlemmar ar tillfälle berett att komplettera den tredjedel av kartboken, som i ar gratis medföljer årsskriften, med den första tredjedelen, som utkom föregående ar. Denna erhålles till ett pris av kronor 1:50.

Minneslista
Fortbildningskurser, stipendier, skolmöten m. m.
Före den l maj skall ansökan ingivas om Nässtipendier till slöjdundervisare i Stockholms län. Se annons i Sv. Ltg nr 13.
Före den l maj skall ansökan ingivas om stipendier till skolkökslärarinnor i Stockholms län. Se annons i Sv. Ltg nr 13.
Före den 10 maj skola ansökningar ingivas om deltagande i fortbildningskurs för småskollärarinnor vid Ateneums folk-skolseminarium. Se annons i Sv. Ltg nr 12 och 13.
Före den 10 maj skall anmälan göras om deltagande i Sveriges folkskollärarför-bunds fortbildningskurser sommaren 1924.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 00:46:58 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/svlartid/1924/0356.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free